Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

De ambities uit de Woonvisie 2020+ zijn vertaald naar criteria voor woningbouw. Deze zijn opgenomen in het op 21 december 2021 door het college vastgestelde ‘Afwegingskader Woningbouw’. Elk nieuw initiatief voor woningbouw wordt hieraan getoetst. Onderdeel van het afwegingskader is de behoeftetoets. Daarom is in 2022 een woningmarktanalyse uitgevoerd. De analyse is een onderlegger voor de woningbehoefte in Aa en Hunze. 

Vanuit de ambities uit de Woonvisie is er in 2022 gestart met de dorpsgesprekken. De input vanuit deze gesprekken wordt gebruikt om wensen op het gebied van wonen te bespreken en waar mogelijk door te vertalen in het woningbouwprogramma.   

Het woningbouwprogramma is in 2022 verder uitgewerkt in een programmatische aanpak, voor de uitrol hiervan is een programmamanager aangesteld. De monitoring is onderdeel van het programma. Vanuit de provincie is in 2022 gestart met de geleidelijke uitrol van een provinciale monitor vanwaar uit alle Drentse gemeenten het eigen woningbouwprogramma kunnen monitoren. 

In 2022 zijn de voorbereidingen gedaan voor het verhogen van de starterslening. Hierdoor hebben starters meer kans om toe te treden in de woningmarkt.