Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

We hebben burgers geïnformeerd over de bestrijding van Reuzenberenklauw, Jakobskruiskruid en Japanse Duizendknoop en waar mogelijk geanticipeerd op klachten. De bestrijding blijkt moeizaam. Veel locaties zijn slecht bereikbaar voor materieel en zijn niet geschikt voor begrazing. De diepgaande wortels van Japanse Duizendknoop maken bestrijding uitermate lastig zo niet onmogelijk. Landelijk wordt onderzoek gedaan naar de diverse bestrijdingsmethoden maar een eenduidige bestrijdingswijze is nog niet gevonden. De provincie Drenthe dient te adviseren in de bestrijding van invasieve soorten. Tot nu toe blijft advisering uit. Landelijk is onderzoek gedaan naar het effect van verschillende bestrijdingsmethoden, maar tot nu toe heeft dit niet geleid tot een eenduidig advies / een bevredigende bestrijding. 

De succesvolle begrazing in het Nieveensterbos (Gasselternijveen) is gecontinueerd. De ontwikkeling van Reuzenberenklauw werd in 2022 opnieuw sterk geremd door inzet van Soayschapen. Ook de lokaal aanwezige Japanse Duizendknoop wordt door de schapen gevreten zij het in mindere mate. Het publiek is onverminderd positief over de aanwezigheid van de schapen. 

De begrazing van de Gasselterheide door de Gasselter schaapskudde, gericht op het vitaal houden en in mindere mate op het bestrijden van ongewenste soorten, is ongewijzigd voortgezet. De inzet van schapen van schapenbegrazingsbedrijf Buitenkamp nabij Ravijnzicht werd in 2022  gestaakt om financiële redenen. 

Het aangepaste beleid ten aanzien van grootonderhoud van bermen is opnieuw onder de aandacht gebracht.  Door afvoer van bermgrond en maaisel wordt geprobeerd de verspreiding van Reuzenberenklauw, Jakobskruiskruid en Japanse Duizendknoop te voorkomen. 

De agrarische sector heeft in 2021 meermalen haar bezorgdheid geuit over het vele Jacobskruidkruid in de bermen. In reactie hierop is in 2022 materieel aangeschaft waarmee maaisel wordt afgevoerd.  Op diverse trajecten is gestart met het maaien en afvoeren in het kader van ecologisch (verschralend) bermbeheer. Het in Aa en Hunze ontwikkelde protocol Jakobskruiskruid is door de provincie Drenthe overgenomen.