Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

Het project Zonnescholen is afgerond. In dit project zijn de onderwijsstichtingen ondersteund in het proces om basisscholen te voorzien van zonnepanelen. Van de 12 basisscholen hebben drie scholen inmiddels zonnepanelen en staan er vier scholen staan in de planning voor volgend jaar.  De twee nieuwbouwlocaties worden bij de bouw voorzien van zonnepanelen.  Er is één school waar door een ongunstige ligging van de dakvlakken geen zonnepanelen komen en bij twee scholen lagen al zonnepanelen op het dak.  

Ondernemers en agrariërs krijgen in de verduurzaming ondersteuning van de Land en Tuinbouw Organisatie (LTO-noord). Het LTO Noord heeft in opdracht van de Provincie Drenthe en drie gemeenten (waaronder Aa en Hunze), een gebiedsmatige aanpak Zon-op-dak uitgevoerd.

Eind 2022 heeft Tennet transportschaarste afgekondigd. Dit betekent dat de maximale belastbaarheid van het net is bereikt. Dit heeft als gevolg dat er in de gemeente momenteel geen nieuwe aansluitmogelijkheid is voor grootschalige opwek (groter dan 3x80Ampere).  Er is wel ruimte voor kleinschalige initiatieven. We onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de realisatie voor ons als gemeente.