Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

In 2022 hebben we samen met (park)eigenaren/-beheerders en met ondersteuning vanuit de taskforce Vitale Vakantieparken Drenthe resultaten bereikt op de drie sporen binnen Aa en Hunze. De samenwerking binnen Vitale Vakantieparken Drenthe is in 2022 door de provincie Drenthe, de 12 Drentse gemeenten, het Recreatieschap Drenthe en Hiswa Recron met twee jaar verlengd tot en met 2024.

Spoor 1: vitaliseren/excelleren
In 2022 hebben twee parken in Aa en Hunze de procedure van de Drentse Recreatie Excellentieregeling (REX) succesvol doorlopen. Beide parken hebben een subsidie van € 100.000,-- ontvangen. De REX-regeling is in het 4e kwartaal 2022 gestopt, omdat de subsidiepot leeg is. Van de dertien in Drenthe verleende REX-subsidies zijn er drie (eerste was in 2021) verleend aan excellente parken in Aa en Hunze. Dat is een mooi resultaat. Bij het vitaliseren zien we dat veel parken bezig zijn met hun toekomstbestendigheid en verduurzaming. Een paar parken zijn van eigenaar gewisseld en er is gestart de parken weer recreatief te ontwikkelen. Twee parken hebben vanuit het Drentse Recreatie Expertteam (RET) advies/hulp aangeboden gekregen.  Een park heeft met een coach een toekomstvisie opgezet.  Het andere park gaat met tips zich verder proberen te ontwikkelen. In plaats van het REX en het RET komt er vanaf 2023 vanuit Vitale Vakantieparken Drenthe een nieuw programma voor het middensegment: Drentse Uitblinkers. Nieuw is ook het Drentse programma voor Revitaliseren. 

Spoor 2: transformeren
Bij het tweede spoor transformeren zijn er twee pilotparken. In 2022 is van het pilotpark Mooi Schipborg het transformatieplan, voorontwerp bestemmingsplan, concept anterieure overeenkomsten voorbereid en uitgewerkt. De laatste benodigde stap is accordering door de Vereniging van Eigenaren. Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2023 zal bekend worden wat de eigenaren beslissen en hoe de procedure vervolgd gaat worden. Met het tweede pilotpark De Eexterkoele zijn goede wederzijdse procedure- en werkafspraken gemaakt. Er is/wordt constructief samengewerkt en het benodigde streefbeeld van het park (voor na de transformatie) nadert voltooiing. We volgen hierbij de stappen van het Stappenplan Transformatie Vakantieparken Drenthe. Naast de twee pilotparken zijn we bezig geweest met de verkenning van transformatie voor een cluster solitaire recreatiewoningen. Als gemeente moesten we eerst een paar ruimtelijke aandachtspunten in de omgeving onderzoeken en daar een visie op ontwikkelen. Besluitvorming hierover is in voorbereiding.  

Spoor 3: sociale problematiek en ondermijning

Spoor 3 gaat over sociale problematiek en ondermijning. In pijler 1,  onder activiteit 1.3.1.9., leest u meer over de handhaving op vakantieparken.