Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

Hernieuwde kennismaking samenwerkingsorganisaties en de Raad: inspiratiecafé en werkconferentie sociaal domein

Na het versoepelen van de Corona maatregelen,  hebben we een inspiratiecafé sociaal domein georganiseerd, omdat er bij diverse medewerkers in het sociaal domein behoefte was om elkaar te ontmoeten. Ook voor de nieuwe Raad een mooie gelegenheid kennis te maken met het werkveld.  's Avonds was er een werkconferentie voor de Raad, waarbij Raadsleden in gesprek gingen met inwoners en vrijwilligers die zich inzetten op het terrein van jeugd, armoede, ouderen en participatie.

Samenwerking Noord- en Midden Drenthe (NMD) Wmo/Jeugd

In 2022 is de NMD-samenwerking inkoop verder ontwikkeld. Via de NMD-website worden gemeenten en lokale toegangen goed geïnformeerd en is er geregeld afstemming over de ontwikkelingen. Hierdoor is de samenwerking efficiënter. De contractmanagers onderhouden de contacten met de zorgaanbieders, maken afspraken en informeren daarover de toegangen. In de 2e helft van 2022 zijn o.a. quick scans Jeugd en Wmo uitgevoerd om te beoordelen of dat wat gecontracteerd is voldoet. Er is een evaluatie uitgevoerd van de contracten huishoudelijke hulp. Besloten is dit gezamenlijk te gaan aanbesteden. Voor jeugd is naast de jeugdhulp + ook dyslexie opnieuw aanbesteed en zijn de aanbestedingen pleegzorg en jeugdbescherming en jeugdreclassering afgerond.

Ontwikkelingen Jeugd

Preventie
Om te voorkomen dat zwaardere zorg nodig is zetten wij meer in op preventieve ondersteuning zoals o.a. de gezinscoach en school maatschappelijk werk (kinderen eerst). De ondersteuning is, meer dan voorheen gericht op het hele gezin en de resultaten zijn zeer positief. Ouders kunnen vaak met adviezen en lichte ondersteuning weer beter functioneren, wat ook een positief effect heeft op het kind. Daarnaast zetten we ook in op vroegsignalering binnen onderwijs met een kansencoach met het doel de samenwerking tussen ouders en school te versterken, zodat het kind zich optimaal kan ontwikkelen.

Samenwerking Jeugdhulpregio
De samenwerking binnen de jeugdhulpregio Drenthe is geanalyseerd en met de 12 gemeenten wordt nagedacht over hoe de samenwerking in Drenthe vorm moet krijgen. De gemeenten in de NMD-samenwerking trekken hier samen in op. In de afspraken over de hervormingsagenda koerst het Rijk op robuuste Jeugdhulpregio’s voor de zwaardere jeugdhulp, die vorm moeten krijgen in een Gemeenschappelijke Regeling (GR). Deze samenwerking zal naar alle waarschijnlijkheid worden vastgelegd in een ministeriele regeling.  Het rijk en de VNG zijn hier over in gesprek. In 2023 komt hier meer duidelijkheid over.

Transformatie
De inkoopregio’s binnen Drenthe hebben gezamenlijk gesprekken gevoerd met specialistische zorgaanbieders over transformatie. Besloten is om aan de hand van beschikbare monitoringsgegevens inzichtelijk te maken welke doelen we in Drenthe willen behalen en welke acties nodig zijn om ouders en jeugdigen sneller en efficiënter te helpen. Dit zal in 2023 geconcretiseerd worden. Afgelopen jaar is de problematiek onder jongeren in zwaarte is toegenomen. Mede het gevolg van corona. Hierdoor namen de wachtlijsten bij de specialistische GGZ aanbieders toe. Door het rijk zijn hier extra middelen voor beschikbaar gesteld en is actief ingezet op het wegwerken van de wachtlijsten. We zien nu een lichte stabilisatie. 
De pilot regie op drie (bij complexe problematiek) is geëvalueerd en heeft een nieuwe werkwijze opgeleverd, waarbij ouders, na een pas op de plaats, zelf ook meebepalen welke ondersteuning het meest helpend is voor het hele gezin.  De ondersteuning heeft hierdoor meer effect, zodat en ouders en kinderen op den duur beter zelfstandig verder kunnen. 

Alternatief aanbod Wmo: Schuifjes dicht

Samen met Attenta en Impuls hebben we een werkwijze ontwikkeld om een aantal maatwerkvoorzieningen Wmo te vervangen door een alternatief aanbod dat ingebed is in het lokale netwerk.  Dit vanuit de overtuiging dat bijvoorbeeld jarenlange, wekelijkse begeleiding niet altijd bijdraagt aan de zelfredzaamheid en participatie van mensen en een leun en steun contact volstaat. Attenta en Impuls werken hierin intensief samen door gezamenlijk meldingen op te pakken, zowel voor Jeugd als Wmo.