Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

Onderwijs Zorg Arrangementen (OZA)

Er is een wetvoorstel leerrecht in voorbereiding. Om onderwijs te kunnen bieden aan kinderen die nu niet naar school gaan of dreigen uit te vallen,  is daarvoor de experimenteerregeling in het leven geroepen. Doel van de regeling is verbetering van de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van het onderwijs.

Het samenwerkingsverband passend onderwijs heeft bij het ministerie aanvragen ingediend om voor de ontwikkeling van onderwijs-zorg arrangementen (OZA) gebruik te mogen maken van de 'experimenteerregeling'. Gemeente, onderwijs en zorgaanbieders trekken hier gezamenlijk in op. En hebben  dit vastgelegd in een intentieverklaring en samenwerkingsovereenkomst.  Met het ondertekenen geeft de gemeente aan bereid te zijn om samen met onderwijs en zorgaanbieders afspraken te maken over de inzet ten behoeve van de leerling  en de financiering van de pilots.  Het doel is dat weer meer kinderen kunnen deelnemen aan onderwijs dat bij hen past.

Lokale afstemming onderwijs., welzijn en zorg
Samen met Attenta, Impuls en beide schoolbesturen is gekeken naar welke visie en missie we gezamenlijk onderschrijven. Ook zijn de succesfactoren en belemmeringen beschreven en hebben we spelregels voor goede samenwerking benoemd. De resultaten van deze sessies zijn besproken met medewerkers uit het veld en er zijn thema's benoemd. In de eerste helft van 2023 zal dit verfijnd worden, ook samen met de overige partijen van de Lokale Educatieve  Agenda (LEA). Doel is om tot een gedragen Lokale Educatieve  Agenda te komen waarin we de gezamenlijke ambities voor de komende jaren benoemen.