Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

Vroegsignalering
In het Samen Doen Team werken Impuls, Attenta, WPDA en GKB samen om inwoners met betalingsachterstanden actief te benaderen en hulp te bieden. De eerste resultaten zijn positief. We bereiken meer mensen dan de landelijke gemiddelden. Ook wordt de samenwerking positief ervaren. Momenteel zijn alle inwoners met betalingsachterstanden bij de vaste lasten (huur, zorg, energie en water) in beeld. 

Dorpsinitiatieven 

In verschillende dorpen zijn vrijwilligers actief om ouderen actief te houden en eenzaamheid te te gaan. Zo zijn er o.a.  koffieochtenden in Rolde, Gasteren, Gieterveen, Gasselte, Eexterveen, Eext en Annen.  Om ook toegankelijk te blijven voor kwetsbare ouderen zijn er de huiskamer in Gasselternijveen en Gieten. Door de inzet van de dorpscoördinator in Grolloo, kunnen ouderen langer zelfstandig wonen. 

Naast de talloze actieve vrijwilligers is er sprake van een nauwe samenwerking met thuiszorgorganisaties, Impuls en Attenta.  Uit onderzoek blijkt dat deze initiatieven leiden tot uitstel dan wel afstel van duurdere vormen van ondersteuning.   Het Rijk stimuleert dergelijke initiatieven in de vorm van een subsidieregeling Domein Overstijgende Samenwerking (DOS), zodat ouderen nog langer zelfstandig kunnen wonen en uitstel van verpleeghuiszorg (WLZ) mogelijk is. Drentse gemeenten hebben onlangs een gezamenlijke aanvraag ingediend, waarbij ook Gasselternijveen en Grolloo meedingen.

In de begroting 2023 is extra geld beschikbaar gesteld voor uitbreiding van dorpsondersteuning in andere dorpen, om soortgelijke initiatieven mogelijk te maken.

Ondersteuning mantelzorgers

Op verzoek van de Raad heeft het Centraal Punt Mantelzorg (CPM) een onderzoek uitgevoerd naar de ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers die bij hen geregistreerd staan.  Er was tevredenheid over de ondersteuning en vindbaarheid van het CPM.  Een van de uitkomsten was ook de behoefte aan andere vormen van vervangende zorg, de zogenaamde respijtzorg. Binnen Noord- en Midden Drenthe is afgelopen zomer de pilot Coördinatiepunt tijdelijk verblijf (CTV) gestart voor spoed respijtzorg. Dit is alleen bedoeld voor niet inplanbare respijtzorg buiten kantoortijden om. Als bijvoorbeeld onverwacht de mantelzorger uitvalt. Tot op heden is het aantal mensen dat een beroep doet op spoedrespijtzorg zeer beperkt.

Paradijs Aa en Hunze

Vanuit een subsidie van Samen Ouder is het project Paradijs Aa en Hunze uitgevoerd. Een project waarbij het sociaal domein en kunst & cultuur met elkaar zijn verweven. Doel was inwoners met elkaar in verbinding te brengen, om zo de mogelijkheid te bieden iets voor elkaar te kunnen betekenen, als vrijwilliger en/of alsnaober. In Gasselternijveenschemond, Gieten, Nieuwediep en Rolde is het verhaal van diverse inwoners in beeld gebracht en konden belangstellenden de film over hun dorpsgenoten bekijken.