Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

In 2022 heeft het college in het kader van de gaswinning Groningenveld voor de periode 2022-2023 gebruik gemaakt van het adviesrecht en een zienswijze ingediend.  Daarbij heeft het college de staatssecretaris Mijnbouw verzocht te zorgen voor een ruimhartige, onafhankelijke en rechtvaardige schade-afhandeling voor inwoners ongeacht de aard en locatie van de mijnbouwactiviteiten.  Ook is er bij de staatssecretaris op aangedrongen te zorgen voor de  invulling van één landelijk loket mijnbouwschade, zodat inwoners die te maken hebben met gestapelde mijnbouw, worden ontzorgd.

Naar aanleiding van een milieuneutrale wijziging van de omgevingsvergunning zoutwinning Nedmag in de zomer van 2022,  heeft het college  de staatssecretaris  Mijnbouw laten weten dat dit geen recht doet aan de situatie van de inwoners in Aa en Hunze die te maken hebben met gestapelde mijnbouw.  

Tenslotte heeft het college de staatssecretaris van mijnbouw meerdere malen uitgenodigd voor een gesprek over de problematiek met betrekking tot mijnbouw in Drenthe en Aa en Hunze.  

De Rechtbank in Den Haag heeft in november 2022 een uitspraak gedaan inzake het beroep dat de gemeente Aa en Hunze in 2021 heeft ingesteld tegen het instemmingsbesluit zoutwinning Nedmag B.V.  De Rechtbank heeft het instemmingsbesluit vernietigd en de minister moet binnen 12 weken een nieuw besluit nemen met inachtneming van de uitspraak.

Op 9 juni 2022 vond er een informerende bijeenkomst voor de raad en inwoners plaats, waar het Instituut Mijnbouwschade Groningen en de commissie Mijnbouwschade een toelichting gaven op hun werkwijze en schadeafhandeling.   

In 2022 is de waardedalingsregeling van het instituut mijnbouwschade geactualiseerd en is voor de inwoners van Spijkerboor de subsidieregeling Verduurzaming en verbetering Groningen opgesteld. Het college heeft de inwoners van Spijkerboor begin 2022 door middel van brief geïnformeerd over de waardedalingsregeling. Daarnaast heeft de gemeente in samenwerking met het Samenwerkingsverband Noord-Nederland een informatieavond georganiseerd over de subsidieregeling.

Er is een nieuwe klankbordgroep gestapelde mijnbouw met vertegenwoordiging uit de dorpen Eexterveen, Annerveenschekanaal,  Eexterveenschekanaal en Spijkerboor gestart.  De klankbordgroep wordt actief betrokken bij en geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen met betrekking tot het mijnbouw in Aa en Hunze.