Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

De Regiegroep verkiezingen uit de raad heeft een programma opgesteld met diverse opkomst bevorderende activiteiten.

Zo is er een stemwijzer gemaakt met behulp van Mijn Stem. Door het invullen van de stellingen in de stemwijzer kregen inwoners een goed beeld van het partijlandschap en welke partij het beste bij hun paste. 

Verder zijn er veel activiteiten georganiseerd voor jongeren, waaronder de schaduwverkiezingen op het Dr. Nassaucollege en  een filmpje van de bekende vlogger Daisy voor jongeren over de gemeenteraadsverkiezingen. Het filmpje is enthousiast ontvangen. 

Ook is er een Verkiezingskrant gemaakt die huis aan huis is verspreid.  Daarnaast is er een uitgebreide (social) media campagne gevoerd, zijn er podcasts en filmpjes gemaakt en is een verkiezingsdebat georganiseerd dat door Radio Aa en Hunze is begeleid en uitgezonden. Ook in de Schakel en op de gemeentelijke website is op allerlei manieren aandacht besteed aan de verkiezingen. 

De inwoners van Aa en Hunze zijn extra betrokken bij de gemeenteraadsverkiezingen door de inzet van de  'Spiekeriek'. De Spiekeriek heeft op meerdere plekken in de gemeente gestaan. Inwoners konden hun wensen en vragen voor de gemeenteraad op de 'iek spiekeren'. Hier is ruimschoots gebruik van gemaakt. 

Het opkomstpercentage in Aa en Hunze was 58%. Dit was flink hoger dan het landelijke gemiddelde van 51% en het Drents gemiddelde van 53 %. Ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen was de opkomst lager.