Omschrijving (toelichting)

Wij vinden het belangrijk dat inwoners zoveel mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving en financieel onafhankelijk zijn. Ook inwoners die moeilijk aan het werk kunnen komen. We bieden hen onder andere werk in het onderhoud van de openbare ruimte.



Toelichting

--

Kwaliteit

Terugblik 2021

In januari is het project Beheer Openbare Ruimte (BOR) officieel van start gegaan. Binnen het project BOR bieden we mensen die wat extra ondersteuning nodig hebben in het werk, een goede werkplek. Hiervoor zijn 2 opzichters en 8 voormannen/vrouwen aangenomen die de verschillende kernteams onder hun hoede hebben. De invoering hiervan is vlekkeloos verlopen. 

Het jaar 2021 heeft vooral in het teken gestaan van elkaar leren kennen en ervoor zorgen dat de kernteamleden zich zo snel mogelijk thuis voelen in onze organisatie. We hebben als doel om onze maatschappelijke betrokkenheid te vergroten door de nieuwe collega's met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende en zinvolle functie te geven binnen onze gemeente. We willen daarnaast dat ons buitenteam (voorheen Buitendienst) de komende jaren verder ontwikkeld en nog nauwer de samenwerking met de kernteams opzoekt om de dienstverlening in de gemeente Aa en Hunze nog meer vorm te geven. 

Echter hebben we ook de nodige uitdagingen en knelpunten gekend in 2021. Het groeiseizoen in het groen begint vaak rond maart/april. Op dat moment had het kernteam een hoog verzuim waardoor de nodige krachten zijn uitgevallen. Daarnaast zijn er ook verscheidene collega's met pensioen gegaan. Ook hebben we minder nieuwe collega’s vanuit WPDA kunnen aannemen. Dit bleek een nagenoeg onmogelijke opgave door de huidige arbeidsmarkt. Voor onze organisatie een flinke aderlating met als gevolg een sterk personeelstekort in de kernen Annen, Gasselternijveen, Gieten en Rolde. 

Vervolgens hebben we dit jaar extra middelen gevraagd om niet nog verder achter te lopen en een beroep moeten doen op uitzendbureaus om ons te kunnen voorzien van handen die we zichtbaar tekort kwamen. Het oorspronkelijke doel voor 2021 om maatschappelijk meer te kunnen betekenen heeft helaas niet het gewenste resultaat gehad. We hebben voor het jaar 2021 maar 1 afspraakbaner kunnen aannemen. 

Positief is het akkoord voor het investeren in nieuwe voertuigen en materieel voor de kernteams. Veel voertuigen zijn oud en versleten en waren al geruime tijd aan vervanging toe. Hier zijn nu de eerste stappen in gezet door bijvoorbeeld nieuwe tractoren en grasmaaiers aan te schaffen. 

Ook is er een projectgroep aan de slag gegaan met de planvorming met betrekking tot de Oelenboom. Hier is een haalbaarheidsonderzoek voor opgestart. Hieruit is het project Rondkamp (nieuwbouw) akkoord bevonden. Het kernteam Gieten gaat zich hier huisvesten samen met het Buitenteam, waardoor er weer een stap gezet wordt richting de samenwerking en inclusie. Daarnaast wordt er nog naar de andere kernteamlocaties gekeken.