Omschrijving (toelichting)

De nieuwe planning en control cyclus moet dienen als sturingsinstrument, er moet gestuurd worden op resultaten en effecten in de samenleving. Informatie wordt verstrekt op hoofdlijnen en de inhoud staat voorop; van tellen naar vertellen.



Toelichting

--

Kwaliteit

Terugblik 2021

In 2021 heeft de gemeente Aa en Hunze een volledige eerste cyclus gehad van het vernieuwde Planning en Control proces.  We doen nu een aantal zaken anders dan voorheen. In maart 2021 is in de sturingsmonitor teruggekeken op 2020 (jaarverslag) en de raad heeft zich gelijktijdig ook uitgesproken over de vergezichten voor 2021 en verder (kadernota). Het college heeft deze vergezichten inmiddels meegenomen in de Begroting 2022 en de meerjarenbegroting. Bij de sturingsmonitor is tevens besloten om in 2021 twee werkconferenties te houden. Eén over Corona en één over het vervolg van de denktank Sociaal Domein.

De werkconferentie over Corona heeft plaatsgevonden op 27 mei 2021. De werkconferentie richtte zich op twee hoofdpijlers namelijk de gevolgen van Corona op sociaal-maatschappelijk vlak en economie-arbeidsmarkt vlak. Trendbureau Drenthe en E&E Advies heeft de gemeente meegenomen in de bevindingen. Daarnaast vond er een presentatie plaats over wat er als gemeente is gezien en gehoord. Na deze presentaties is de raad samen met de onderzoekers in groepen in gesprek gegaan over wat het kon betekenen voor Aa en Hunze. 

Op 14 oktober 2021 vond de werkconferentie plaats over het vervolg van de denktank Sociaal Domein. Deze werkconferentie was met onze ketenpartners binnen het Sociaal Domein: stichting Attenta, Impuls en WPDA. De raad is tijdens deze werkconferentie over een aantal onderwerpen geïnformeerd. Eerst plenair over rol en taken van stichting Attenta en Impuls. Daarna zijn de professionals in kleinere groepen aan het woord geweest en hebben ze verteld waar ze in het werk tegenaan lopen en welke kansen ze zien. Ook was er de gelegenheid voor de raad om vragen te stellen. In 2022 vindt er nog een werkconferentie plaats over het Sociaal Domein. Deze zal gebruikt worden om verschillende maatschappelijke en informele organisaties en mogelijk ook inwoners in gesprek te laten gaan met de raad.