Omschrijving (toelichting)

Gemeenten zijn volgens het ontwerp Klimaatakkoord de regisseurs van de warmtetransitie voor de gebouwde omgeving. Samen met vastgoedeigenaren, bewoners, netbeheerders en medeoverheden moeten zij eind 2021 een transitievisie warmte klaar hebben. Daarin staan voorstellen voor duurzaam aardgasvrij verwarmen en koken. De Transitievisie Warmte geeft richting in de aanpak. Het bevat ook een wijk-voor-wijkstappenplan die alle partijen houvast geeft voor de planning. Daarna volgen uitvoeringsplannen op wijk- of dorpsniveau.

De Transitievisie Warmte kent een relatie met de Regionale Energie Strategie (RES) vanwege het verdeelvraagstuk over beschikbare warmtebronnen in de regio. De RES wordt vastgesteld voor 1 maart 2021.



Toelichting

--

Kwaliteit

Terugblik 2021

In 2021 is de Transitievisie Warmte opgesteld met een brede werkgroep met onder andere inwoners, energieinitiatieven, de woningcorporaties, Enexis en Rabobank. De warmtevisie geeft richting aan het aardgasvrij maken van Aa en Hunze. De nadruk in de eerste warmtevisie ligt op het reduceren van ons aardgasverbruik in de periode tot aan 2030. In 2022 wordt de visie concreet uitgewerkt in uitvoeringsplannen. Na vijf jaar stellen we – op basis van ervaringen, nieuwe technieken en inzichten – een tweede warmtevisie op.  De Transitievisie Warmte wordt begin 2022 aangeboden aan de Raad.