Omschrijving (toelichting)

Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. Zij zijn laaggeletterd. Van deze groep heeft 65% Nederlands als moedertaal. Laaggeletterdheid leidt ertoe dat mensen niet goed mee kunnen doen in de samenleving. Zij hebben een grotere kans op werkloosheid, een slechtere gezondheid en problemen in het dagelijks functioneren, zoals het invullen van formulieren enz. Samen met verschillende organisaties willen we het aantal laaggeletterden verminderen. De aanpak is zowel gericht op het voorkomen van laaggeletterdheid als de bestrijding ervan.



Toelichting

--

Kwaliteit

Terugblik 2021

In 2021 is het Activiteitenplan Aanpak Laaggeletterdheid 2021 - 2023 opgesteld en vastgesteld door het college. In 2021 is gestart met de uitvoering van dit plan.  

Door de coronamaatregelen was het Taalhuis tot half mei gesloten. Activiteiten zijn waar mogelijk digitaal opgepakt en taalvrijwilligers hebben alles uit de kast gehaald om binnen de mogelijkheden  contact te blijven houden met hun taalmaatje/cursist. Een aantal cursisten zijn door de coronamaatregelen uit het zicht geraakt. Desondanks hebben 45 laaggeletterden in 2021 een ondersteuningstraject gevolgd : 43 via het Taalhuis en 14 via het Drenthe College (doelstelling was 50). Met het project 'Voel je goed', gericht op gezondheid, wilden we laaggeletterden bereiken die Nederlands als moedertaal hebben. Diverse wervingsacties zijn uitgezet, maar hebben helaas (nog) niet tot voldoende deelnemers geleid. In 2022 wordt dit project opnieuw uitgezet.