Omschrijving (toelichting)

Huisartsen vormen een belangrijke schakel in het bevorderen van de gezondheid en welzijn van inwoners. Zij zijn voor ons een belangrijke samenwerkingspartner. We blijven in gesprek met huisartsen, Impuls en Attenta, zodat inwoners de ondersteuning krijgen die nodig is.



Toelichting

--

Kwaliteit

Terugblik 2021

Het afgelopen jaar zijn er in twee kernteams van huisartsenpraktijken werksessies geweest over positieve gezondheid. Leidraad van positieve gezondheid is dat gezondheid meer is dan niet ziek zijn. Een brede kijk op gezondheid leidt ertoe dat je meer oog hebt voor achterliggende problematiek en het accent legt op wat iemand wel kan, in plaats wat iemand niet kan. Bijkomend voordeel van deze werksessies was dat de verschillende organisaties in het kernteam elkaar nog beter weten te vinden.

In het project 'Kinderen eerst' werken Impuls, Attenta, Icare in twee huisartsenpraktijken intensief samen om jeugdigen ondersteuning op maat te bieden.  We zien dat dit effect heeft. Kinderen krijgen eerder hulp en de huisarts verwijst minder vaak naar specialistische jeugdzorg. Dit komt ook omdat een schoolmaatschappelijk werker al op school laagdrempelige ondersteuning biedt, waardoor een bezoek aan de huisarts niet nodig is.