Omschrijving (toelichting)

De gemeente Aa en Hunze is een recreatiegemeente. We voeren daarom een actief handhavingsbeleid tegen permanente bewoning van recreatieverblijven op vakantieparken met een recreatieve toekomst.



Toelichting

--

Kwaliteit

Terugblik 2021

Handhaving tegen bestaande strijdige permanente bewoning van recreatieverblijven vindt gefaseerd plaats. Daarom zijn we op meerdere parken tegelijkertijd actief. Bij de handhaving van permanente bewoning op vakantieparken wordt na een vooraankondiging een last onder dwangsom opgelegd, waarbij in de meeste gevallen de bewoner ervoor kiest een andere woning te zoeken. Dit lukt in veel gevallen wel. Zo zijn er in 2021 ongeveer 35 zaken opgelost. In enkele gevallen moeten we overgaan tot het verbeuren van de last. Dit is in 2021 in totaal 6 keer voorgevallen. Een aantal hiervan heeft gebruik gemaakt van hun recht hiertegen in bezwaar te gaan. Te allen tijde wordt gehandhaafd met de menselijke maat. Daarmee wordt bedoeld dat we per casus bekijken wat er nodig is om te verhuizen. Dit heeft als gevolg dat veel aangeschreven personen het toch voor elkaar krijgen een andere woning te vinden.

Het uitgangspunt van de gemeente is om een recreatieve gemeente te zijn. Hier past geen bewoning bij. Het optreden tegen bewoning op vakantieparken is een taak van de gemeente. Dit handhavend optreden is nuttig. Om voor inwoners echter de mogelijkheid te bieden tijdelijk op een vakantiepark te wonen is een tijdelijke gedoogbeschikking mogelijk. Indien een inwoner voldoet aan bepaalde eisen kan een tijdelijke gedoogbeschikking worden aangevraagd. Door deze aanpak zijn de inschrijvingen op de parken gedaald. Een ander effect van dit systeem is dat het zorgt voor een afschrikwekkende werking. Dit in combinatie met het gefaseerd handhaven zorgt ervoor dat bij inschrijving vaak de keuze wordt gemaakt toch elders te gaan wonen en zich daar in te schrijven.