Omschrijving (toelichting)

Om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan zijn diverse maatregelen getroffen. Ook in de gemeente Aa en Hunze worden bijvoorbeeld sportverenigingen, ondernemers en de horeca geconfronteerd met deze maatregelen. Waar mogelijk zullen we met deze organisaties en bedrijven meekijken en meedenken. Waar nodig zullen we als gemeente handhavend optreden wanneer de maatregelen niet worden nageleefd. 



Toelichting

--

Kwaliteit

Terugblik 2021

De toezicht en handhaving op het naleven van de coronamaatregelen is in eerste instantie opgepakt door een poule van toezichthouders uit de eigen organisatie. Later in het jaar zijn toezichthouders ingehuurd.

Bij  signalen en meldingen van het niet nakomen van de coronamaatregelen zijn de toezichthouders allereerst in gesprek gegaan met de betrokkenen. De focus lag daarbij op het delen van informatie. In sommige gevallen was dit niet voldoende en zijn waarschuwingen uitgedeeld. Een heel enkele keer hebben we maatregelen moeten nemen. Uiteindelijk is een aantal dwangsommen opgelegd die we ook hebben moeten verbeuren.

Voor urgente meldingen zijn zogenaamde stand-by toezichthouders ingezet die snel kunnen reageren en, indien nodig, ter plaatse gaan.

In de periode waarin sprake was van de avondklok , constateerde de politie enkele overtredingen en heeft deze geverbaliseerd.

Eind 2021 zijn de coronamaatregelen weer aangescherpt.