Omschrijving (toelichting)

Ondermijning vraagt om een actieve aanpak van de gemeente. Dat betekent allereerst preventief optreden bij vergunningverlening door daar waar mogelijk bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB) toetsing toe te passen. Bij het aantreffen van hennepkwekerijen en/of andere verdovende middelen wordt, op basis van de (verruimde) mogelijkheden die de Wet Damocles biedt, een pand gesloten. Signalen van inwoners, medewerkers of overige instanties over mogelijke ondermijning worden per ommegaande met het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) gedeeld.



Toelichting

--

Kwaliteit

Terugblik 2021

Er zijn enkele vergunningsaanvragen doorgestuurd voor een advies van het Landelijk Buro Bibob. Daarbij is in een enkel geval een negatief advies gegeven t.a.v. een aanvraag. We pakken deze zaken samen met het RIEC op.

Wanneer een horecaonderneming van eigenaar verandert, dient deze een nieuwe Drank- en Horecavergunning aan te vragen. In sommige gevallen wordt ook hier de vergunningsaanvraag doorgestuurd naar het Landelijk Buro Bibob. In één geval gaf dit bureau een negatief advies waardoor er geen vergunning is verleend.

Tevens heeft het RIEC in 2021 een weerbaarheidsscan van de gemeentelijke organisaties uitgevoerd in het kader van ondermijning. Deze informatie komt in 2022 beschikbaar. 

Het college heeft besloten om het voorstel ten aanzien van het exploitatievergunningenstelsel voor recreatieparken en campings aan te houden, zodat dit in Drents verband opgepakt kan worden.