Omschrijving (toelichting)

In 2006 is er een gedragscode Bestuurlijke integriteit opgesteld, deze versie is niet meer actueel.  In het kader van Goed Bestuur is integriteit een van de zeven leidende beginsels en daarmee is integriteit meer dan regels en procedures, het betreft een grondhouding. 



Toelichting

--

Kwaliteit

Terugblik 2021

Met behulp van een integriteitsessie in maart 2021 is er bewustzijn gecreëerd bij  zowel de raad als het college. Als vervolg hierop is in september 2021 nog een aanvullende workshop gehouden voor de raad om de uitwerking van een protocol te bewerkstellingen. Dit heeft geleid tot een herziende gedragscode.

Waar voorheen een gedragscode voor zowel raad als college opgesteld was, is er gezien de verschillende taken en bevoegdheden, zowel één voor de raad als één voor het college van B&W vastgesteld in oktober 2021 door de raad. De code dient als basis om een open, transparante en een integere organisatiecultuur te realiseren en te borgen. De verantwoordelijkheid qua voortvloeiende activiteiten zijn belegd, zodat dit een dynamisch proces is.

Daarnaast is ook het protocol, waarin is opgenomen hoe er gehandeld dient te worden als er een vermoeden is van niet integer handelen,  vastgesteld. Alle documenten zijn unaniem vastgesteld door de raad.