Omschrijving (toelichting)

Het dorpenfestival is een initiatief van het IBP (interbestuurlijk Programma) in navolging van de Dag van de Stad. Een festival waar alles wat er leeft en speelt op het platteland centraal staat. Voor de organisatie en locatie van het festival plaatste het IBP eind 2019 een oproep “Wordt uw gemeente de plek voor het Dorpenfestival?” De eerste reactie van Aa en Hunze was: Dit is echt iets voor ons! Met onze 35 dorpen verspreid over een groot oppervlak kennen we de kracht van de dorpen. Wij hebben iets te vertellen en iets te bieden en we willen ook graag leren en horen van de rest van Nederland. 

Op 16 januari 2020 kwam het bericht dat Aa en Hunze de gastgemeente en medeorganisator mocht zijn van het eerste Dorpenfestival.  Vanwege corona nam het IBP eind maart 2020 het besluit om het Dorpenfestival 2020 te annuleren. In december 2020 nam het IBP het besluit om een online versie van het Dorpenfestival te organiseren met Aa en Hunze als gastgemeente en mede organisator.



Toelichting

--

Kwaliteit

Terugblik 2021

Op 1 juli 2021 vond het eerste landelijke Dorpenfestival plaats. Vanwege corona werd het een digitaal festival dat grotendeels live vanuit Aa en Hunze is uitgezonden. Met een passende programmering, een centrale studio in het dorpshuis in Annen, een sub-studio in het gemeentehuis en een muziekstudio in eetcafé de Grutter, betrokkenheid en inbreng in het programma van onze inwoners, ondernemers en organisaties en ook het vooraf positioneren van wat Aa en Hunze te bieden heeft, zagen we kansen om ook in deze vorm gastheer en medeorganisator te zijn. 

Enkele honderden enthousiaste deelnemers uit heel Nederland hebben samen met inwoners, experts, ondernemers en politici gesproken over de betekenis en de kracht van het platteland en de dorpen, de kansen en de aandachtspunten. Aa en Hunze heeft een grote en waardevolle bijdrage geleverd in de voorbereidingen en in het programma. In vijf hoofdthema’s Bestuur, democratie en participatie, Wonen en leefbaarheid, Lokale economie, Klimaat en energie en Landelijk gebied en water zaten lokale inwoners, ondernemers en bestuurders aan de gesprekstafels. De vijf hoofdthema’s werden ingeleid met filmpjes waarin onze inwoners en ondernemers vertelden over successen, leermomenten en aandachtspunten. 

Het digitale platform van het Dorpenfestival heeft een bibliotheek. In deze bibliotheek staan filmpjes met dorpen en platteland initiatieven uit het hele land. Zo ook de negen filmpjes  van Aa en Hunze waarin inwoners en ondernemers vertellen over en laten zien waarop ze trots zijn. Over de rijke natuur en het prachtige landschap, over festivals en evenementen, over ondernemen in een dorp, over zorg voor elkaar, over dorpen aan zet, over creatieve jeugd, over vakantieparken. Alle filmpjes zijn terug te zien op de website van het Dorpenfestival en op het YouTube kanaal van Aa en Hunze. 

Naast een online Dorpenfestival heeft het voor Aa en Hunze meer gebracht. Veel landelijke waardering voor onze inbreng, inzet en medewerking, en ook nieuwe contacten en netwerken binnen o.a. het IBP, de VNG en het ministerie van BZK. Het heeft nieuwe contacten en netwerken met inwoners en ondernemers opgeleverd en minstens zo belangrijk; inwoners en ondernemers die met trots hun verhaal aan de rest van Nederland hebben verteld.