Het voeren van actief personeelsbeleid gaat over ziekteverzuim, personele knelpunten en beleid ten aanzien van de krapte op de arbeidsmarkt. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
Als we terugkijken op 2023, zien wij een jaar vol dynamiek op diverse HR-thema’s waarbij de focus lag op het vinden van en inzetten op talenten, eigenaarschap, leren en ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid. Het continue ontwikkelen van onze medewerkers en onze organisatie hebben wij hoog in het vaandel staan. Wij hebben de ambitie om innovatief te blijven en meer in te spelen op de behoefte van medewerkers. Dit vraagt ook meer verbinding tussen college en ambtelijke organisatie om te komen tot een efficiënte en effectieve samenwerking en wederzijds begrip. Werken vanuit vertrouwen in plaats van controle zorgt ervoor dat wij onze talenten in medewerkers meer kunnen benutten, maar ook dat medewerkers meer eigenaarschap tonen. Een cruciale rol bij het realiseren van de ambities en strategische doelen van onze gemeente.

Omdat de wereld om ons heen verandert, vraagt dit ook aanpassingsvermogen door de hele organisatie. Doordat wij meer zijn gaan werken met teamplannen helpt dit ons om meer grip te krijgen op toekomstige ontwikkelingen. Meer focus waardoor wij gerichter aan onze opgaves konden werken. ‘In het werk aan het werk’ oftewel in ons dagelijks werk doen we de dingen anders. Wij bedenken hoe we het anders willen, gaan aan de slag en evalueren wat goed ging en wat beter kon: experimenteren, ervan leren, de aanpak doorontwikkelen. Dit vanuit de gedachte dat 'leren moet altijd, overal, samen, individueel en op ieders tempo mogelijk zijn'. Kennis hebben van je eigen talenten is daarbij essentieel en daarom zijn wij in 2023 gestart met het structureel afnemen van Discover-analyses. Medewerkers ontdekken hun talenten en worden gestimuleerd om zelf eigenaarschap te nemen in onder andere hun ontwikkelgesprekken. Want wanneer medewerkers nieuwe vaardigheden opdoen, ontwikkelt onze organisatie zich met hen mee.

Door activiteiten zoals de vitaliteitsweek, inzet ambassadeurs en het 25-jarig jubileum van de gemeente zorgden wij ervoor dat medewerkers met energie en plezier naar het werk komen, maar ook vitaal blijven en in verbinding met elkaar blijven. Ook in het kader van duurzaamheid hebben diverse medewerkers een loopbaanadvies gevolgd en zijn medewerkers begeleid in hun loopbaan pad, zowel intern als extern. Ondanks de dynamiek in onze omgeving  en het feit dat er veel wordt gevraagd van de medewerkers zien we het ziekteverzuim stabiliseren rond het landelijke gemiddelde en is ook het uitstroompercentage niet hoog te noemen.

Tot slot is prioriteit gegeven aan de versterking van de activiteiten op het gebied van werving en geëxperimenteerd met onderscheidende wervingsuitingen. Wij geven invulling aan arbeidsmarktcommunicatie en betrekken de medewerkers hier actief bij. Wij hebben de eerste stappen gezet in het vormgeven van strategische personeelsplanning, zodat de talenten en ambities van medewerkers nog beter aansluiten op de behoefte van de organisatie op de korte en lange termijn. Door ons proactief te richten op de bezetting van posities, zorgen wij ervoor dat we slagkracht behouden. Inmiddels merken wij de eerste positieve effecten van deze nieuwe manier van werven.