Vergezichten

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

In de Vergezichten wordt er gekeken naar ontwikkelingen die binnen de gemeente invloed hebben op het beleid. In de begroting 2024 zijn er 7 opgaven benoemd die door de pijlers heen effect hebben. Dit zijn de volgende opgaven:
-    Duurzaamheid
-    Wonen
-    Ruimtelijke Schaarste
-    Vluchtelingen
-    Bestaanszekerheid
-    Dienstverlening
-    Compensatieplan Aardbevingsgebied

Maatschappelijke ontwikkelingen als deze hebben in de regel een meerjarig karakter en dat geldt ook voor de hierboven genoemde opgaven. In het kader van de begrotingsvoorbereiding 2025 hebben wij bezien in hoeverre deze opgaven tegen de achtergrond van actuele maatschappelijke trends en ontwikkelingen nog aanpassing of aanvulling behoeven, dan wel om aanvullende inzet vragen.

Vergezichten

Terug naar navigatie - Vergezichten

Op alle genoemde opgaven wordt in 2024 reeds nadrukkelijk inzet gepleegd. Deze inzet wordt ook in 2025 gecontinueerd. Op 2 opgaven gaan wij hieronder nader in omdat deze naar verwachting extra inzet vragen, dan wel een nader inhoudelijk accent hebben gekregen. Het gaat hierbij om ruimtelijke schaarste en bestaanszekerheid. Op de overige opgaven continueren wij conform onze eerdere beleidsvoornemens onze inzet.

Ruimtelijke schaarste 
Afgelopen jaar heeft u als raad een werkconferentie gehouden over ruimtelijke schaarste. De ruimtelijke schaarste blijft zich ook de komende jaren voelen bij de realisering van verschillende opgaven. Voor zover opgaven of ontwikkelingen gepaard gaan met ruimtebeslag kunnen deze in strijd komen met andere belangen. In de afgelopen periode zijn de belangen van de agrarische sector en de stikstofproblematiek veel in de actualiteit geweest. Deze problematiek zal ook de komende periode aandacht vragen en invloed hebben in het kader van de ruimtelijke schaarste, evenals uiteraard meerdere andere ruimte vragende opgaven en belangen.

Een andere in dit verband te noemen ontwikkeling is de inmiddels in werking getreden Omgevingswet, die gemeenten verplicht tot het opstellen van een Omgevingsvisie. Het traject om te komen tot opstelling daarvan nemen wij ter hand. In de Omgevingsvisie wordt voor het gemeentelijke grondgebied een integrale visie opgenomen voor de fysieke leefomgeving en hierin komen dus in beginsel alle opgaven met invloed op de fysieke leefomgeving samen.

Bestaanszekerheid onder druk
De bestaanszekerheid staat in toenemende mate onder druk. Ook in onze gemeente is dat het geval. Daarbij gaat het niet enkel om uitkeringsgerechtigden. De energieproblematiek en bijbehorende lastenstijgingen hebben nog eens geïllustreerd dat de bestaanszekerheid ook voor andere doelgroepen niet vanzelfsprekend is. Door de huidige prijsstijgingen komt een bredere categorie in de problemen. Het gaat om werknemers die net te weinig verdienen om de rekeningen te betalen, maar net teveel om in aanmerking te komen voor toeslagen. De mogelijkheden van de gemeente om hun leefsituatie te verbeteren, worden begrensd door wet- en regelgeving en de vraag dient zich aan op welke wijze de gemeente zich tot deze groep moet en kan verhouden.

Het thema van de bestaanszekerheid raakt zozeer aan de aanpak van het armoedebeleid dat het in de rede ligt deze onderwerpen in samenhang met elkaar te bezien. Vanwege de actualiteit en complexiteit van het onderwerp is ons voorstel komend jaar hierover een werkconferentie te organiseren.
Het armoedebeleid wordt dit jaar herijkt en ligt in juni ter besluitvorming in de raad. Het voorstel is om een werkconferentie over bestaanszekerheid in de tweede helft van 2024 te laten plaats vinden. Het nieuwe armoedebeleid kan dan dienen als kader tijdens deze bijeenkomst. Bent u het hier mee eens?

 

Zoals aangegeven in de inleiding, blijven we inzetten op alle 7 opgaven. Wordt er volgens uw raad voldoende gedaan bij alle 7 opgaven? Zijn er nog ontwikkelingen die u mist?