In de vastgestelde Woonvisie 'Buitengewoon Wonen in Aa en Hunze' staat het gemeentelijk volkshuisvestings- en woonbeleid voor de komende jaren. Hierin staan drie ambities centraal: vitale dorpen en een krachtig buitengebied, betaalbaar wonen voor verschillende doelgroepen en wonen met zorg. Aan deze ambities is de afspraak verbonden om jaarlijks het woningbouwprogramma te actualiseren (hoofdstuk Uitvoeringsagenda van de Woonvisie). 

De woningbouwopgave uit de Woonvisie programmatisch op te pakken. Het uitgangspunt is een  programmering waarbij jaarlijks op basis van het afwegingskader en de woonbehoefte wordt bepaald welke plannen worden opgepakt. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
Er zijn vanaf 2021 tot oktober 2023 188 nieuwe woningen gebouwd. 

De mogelijkheden voor de locatie Raatakkers in Anloo zijn verder besproken met de beoogde CPO groep (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Voor het evenementen terrein in Gieterveen is een stedenbouwkundige schets besproken met omwonenden. Het  beoogde woningbouwprogramma houdt rekening met mogelijkheden voor starters, doorstromers en sociale huur. 

De  uitvoering van de herstructurering van de Wijk van de Toekomst is in volle gang. Voor de onrendabele toppen is voor de Volmacht door de gemeente de SBI (start Bouw Impuls) subsidie aangevraagd. Er is voor het project een subsidie van € 650.000,- toegekend. 

Het college heeft in principe ingestemd met het project van de Volmacht voor de realisatie van 33 sociale huurwoningen aan de Asserstraat in Gieten. De Volmacht heeft hiervoor eind 2023 een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. 

Er mogen nog 50 woningen gebouwd worden in Nooitgedacht. Er is gestart met het bouwrijp maken. De eerste aanvragen voor de omgevingsvergunning zijn binnen. Fase 1 is nagenoeg afgerond. 

Verder hebben we in 2023 een faciliterende rol gespeeld bij verschillende woningbouwplannen van derden, waaronder de transformatie van voormalig hotel Braams in Gieten naar 26 woningen (waarvoor de omgevingsvergunning in dec 2023 is aangevraagd) en de realisatie van 15 woningen aan de Stationsstraat en Kampstraat in Eext (waarvoor het bestemmingsplan op 15 juni door de raad is vastgesteld).  

De door de provincie gefaciliteerde woningbouwmonitor is in december 2023  ingericht. De plannen en categorieën voor onze gemeente zijn ingeladen. Hiermee kan de monitor voor raadpleging, sturing en evaluatie worden ingezet.  

In 2023 is onderzoek gedaan naar alle mogelijke woningbouwlocaties. Inzichtelijk is waar de kansen en de belemmeringen liggen.