In april 2021 is de Woonvisie voor de komende jaren vastgesteld: Buitengewoon Wonen in Aa en Hunze. In de Woonvisie staat het gemeentelijk volkshuisvestings- en woonbeleid voor de komende jaren. Hierin staan drie ambities centraal: vitale dorpen en een krachtig buitengebied, betaalbaar wonen voor verschillende doelgroepen en wonen met zorg. Aan deze ambities zijn 15 acties verbonden. De acties uit de Woonvisie zijn vertaald in een uitvoeringsprogramma. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
In 2023 zijn wij in gesprek gegaan met de volgende dorpen: Eext, Gasteren, Oud en-nieuw Annerveen en Spijkerboor (ONS), Gieterveen en Eexterveen. De gesprekken hebben geleid tot vervolggesprekken over de  woningbouwmogelijkheden. In december is de evaluatie van de dorpsgesprekken aan de gemeenteraad voorgelegd.

Voor de Wijk van de Toekomst in Gieten is in 2023 een VHF regeling (volkshuisvestingsfonds) vastgesteld voor het verduurzamen van particuliere woningen. In totaal kan € 10.500,- per woning aan subsidie worden aangevraagd. Er is een plan van aanpak gemaakt om de regeling uit te rollen. Vanwege de landelijke eisen voor ecologisch onderzoek is de regeling in 2023 nog niet actief onder de aandacht gebracht. Eind 2023 is er een pre- SMP (Soorten Management Plan) beschikbaar vanuit de provincie. Dit is nodig voor ontheffing van ecologisch onderzoek bij iedere woning waar isolerende maatregelen plaatsvinden.  

De prestatieafspraken voor 2024 zijn in december 2023 ondertekend. Hierin staan de ambities van de woningcorporaties verwoord op basis van de Woonvisie 2020+. Voorafgaand  was er een consultatie met de gemeenteraad. De uitkomsten hiervan zijn meegenomen in de prestatieafspraken.

De inzet vanuit het Provinciale Impulsteam Wonen bestond in 2023 uit projectbegeleiding voor de gemeentelijke woningbouwlocaties in Gieterveen en Anloo.