Het afvalstoffenbeleidsplan 2023-2027 is vastgesteld. De uitvoering hiervan loopt in 2024 door. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
De uitvoering van de beleidskeuzes uit het afvalstoffenbeleidsplan 2023-2027 lopen volgens schema. De trend in restafval is dalend en er wordt steeds meer afval gescheiden (in de juiste bak) ingezameld. De uitgevoerde steekproefsgewijze controles van de PMD-container (oranje) hebben hier een belangrijke rol in en hebben duidelijk effect. Er is minder afkeur, waardoor de kosten beheersbaar zijn en er meer plastic gerecycled kan worden tot nieuw plastic. 

Daarnaast hebben wij conform planning stappen gezet in de voorbereidingen van het chippen van alle groene, grijze en oranje containers. In het najaar van 2023 stond de Europese Aanbesteding hiervoor op de agenda, die inmiddels succesvol is afgerond. 

Verder zijn we ook zeer actief geweest met de communicatie over het afval. De gemeente heeft onder andere de berichten vanuit de provinciale afvalcampagne "Geef het door" geplaatst op diverse kanalen.

De verandering om groenafval op het afvalbrengstation gratis te maken is per 1 januari 2023 doorgevoerd. De openingstijden van het afvalbrengstation rondom feestdagen zijn verruimd.