Wij brengen in beeld welke schadelijke bermplanten wij moeten en willen bestrijden. Wij inventariseren welke bestrijdingsmogelijkheden er zijn of op welke manier bermplanten in ieder geval beheersbaar blijven, met als doel overlast te minimaliseren.

Wij evalueren de ontwikkeling van de eikenprocessierups en passen ons beleid hierop aan.

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
De inzet van Soayschapen tegen Reuze Berenklauw in het Schreiersbos is voorgezet. Om te voorkomen dat de schapen over de sloot springen om te gaan grazen in het aangrenzende akkerland is langs de sloot een hekwerk aangebracht. 

Ook in 2023 is het protocol Jacobskruiskruid gevolgd. Wanneer de gemeente een melding ontvangt of een eigen waarneming doet van Jacobskruiskruid wordt ter plaatse aan het protocol getoetst. Als de melding aan de voorwaarden voldoet wordt de berm met het Jacobskruidkruid, tot maximaal 50 meter afstand van het hooiland, gemaaid en wordt het maaisel afgevoerd. Deze werkwijze voldoet.

In 2023 is op een aantal plaatsen de Japanse Duizendknoop intensief gemaaid en het maaisel afgevoerd. Wij hebben geconstateerd dat het effect van het intensiever maaien en afvoeren gering is. De gemaaide plekken zijn niet uitgebreid maar ook niet afgenomen, het lijkt te stabiliseren. Om de Japanse Duizendknoop te bestrijden zijn andere maatregelen noodzakelijk. 

De eikenprocessierups/vlinder (EPR) is in 2023 ook weer gemonitord. Door middel van 100 feromoonvallen (vallen met lokstof voor mannetjes) is op basis van het aantal gevangen vlinders bepaald hoe de plaag zich ontwikkelt. In de drie noordelijke provincies, Drenthe, Groningen en Friesland en ook in Overijsel, Zuid-Holland en Limburg zijn in 2023 gemiddeld meer vlinders gevangen dan in 2022. In Aa en Hunze zijn gemiddeld 8,4 vlinders per val aangetroffen, dat is een stijging van 11% ten opzichte van 2022. In 2023 zijn veel nesten verwijderd. Op basis van meldingen van inwoners en eigen waarnemingen zijn de te verwijderen nesten aan de aannemer doorgegeven die ze vervolgens wegzuigt. In totaal zijn er 8300 EPR nesten verwijderd.