In 2021 is de Regionale Energiestrategie Drenthe 1.0 vastgesteld (RES 1.0). De RES is een vertaling van het Klimaatakkoord. Hierin zijn doelen gesteld voor het verminderen van de CO2 uitstoot in 2030 en 2050. In de RES hebben de partijen in Drenthe afspraken gemaakt over de hoeveelheid op te wekken duurzame energie in de regio. De RES wordt gemonitord en tweejaarlijks bijgesteld. Partijen in de RES  Drenthe werken nauw samen op gezamenlijke onderdelen zoals netcapaciteit, communicatie, lokaal eigendom en zon op dak. Aa en Hunze heeft al een fors aantal windmolens. De opgave tot 2030 is met name zon op dak. Op gebied van zon op land zijn de kaders vastgelegd in het Beleidskader Zonne-energie Aa en Hunze. Lokaal eigendom, draagvlak en participatie vanuit de inwoners zijn een voorwaarde, naast ruimtelijke inpasbaarheid. In het buitengebied is onder voorwaarden ruimte voor kleinschalige windmolens. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
Onder regie van de provincie werken wij aan het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK) om het geheel aan ontwikkelingen in energieproductie en energievraag in alle sectoren goed te kunnen programmeren. Samen met de Provincie Drenthe, andere gemeenten en netbeheerders werken wij aan een routekaart RES om knelpunten op te lossen. 

Wij zijn aangesloten bij het project ‘Verduurzaming op het agrarisch erf in Drenthe’ (Zon op dak) dat een gezamenlijk initiatief is van Provincie Drenthe, LTO  Noord en gemeenten Tynaarlo, Noordenveld, Coevorden, Hoogeveen, De Wolden en Aa en Hunze. Vanuit dit project heeft LTO Noord agrarische ondernemers geadviseerd over zon op dak en verduurzaming in het algemeen. Onze rol is het het stimuleren van deelname en informeren. Eind 2023 organiseerden wij samen met LTO en Coevorden een informatiebijeenkomst over de mogelijkheden om duurzame energie te produceren.  

Op het gebied van zon op land is landelijk en provinciaal keuzes gemaakt om zon op land te beperken. Ons beleidskader sluit aan bij de landelijke en provinciale ontwikkelingen. Het heeft onze voorkeur om zonne-energie op daken te realiseren. Hierdoor wordt voorkomen dat vruchtbare grond wordt opgeofferd voor zonneparken, wat vanuit het oogpunt van voedselproductie en ecologisch behoud belangrijk is

In 2023 is het rapport opgeleverd van het Geluidonderzoek Windpark DDMO, dat werd uitgevoerd in opdracht van gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn. De resultaten zijn toegelicht tijdens een bijeenkomst voor inwoners. In november 2023 is een vervolg onderzoek uitgevoerd (brononderzoek). Ook is er in samenspraak met gemeente Borger-Odoorn een zienswijze ingediend tegen het ontwerp van de nieuwe landelijke milieunormen.