In 2022 is de Transitievisie Warmte (TVW) Aa en Hunze vastgesteld door de gemeenteraad. De Transitievisie Warmte beschrijft hoe de gebouwde omgeving in Aa en Hunze aardgasvrij wordt. De looptijd is tot en met 2026. Tot 2026 ligt de nadruk op energiebesparen en verduurzamen op natuurlijke momenten. De Transitievisie omvat de hele gebouwde omgeving: wonen, bedrijventerreinen, maatschappelijk vastgoed en recreatieterreinen. Omdat elke sector eigen aandachtspunten heeft, vertalen wij de Transitievisie in deelplannen en projecten. Wij trekken samen op met lokale energie-initiatieven, ondernemers, andere gemeenten, het Drents Energieloket, de provincie en het rijk. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
Er is gewerkt aan de totstandkoming van een uitvoeringplan van de Transitievisie Warmte voor de periode 2024 t/m 2026. Bij het uitvoeringsplan is een uitvoeringsregeling (subsidieregeling) voor lokale energie-initiatieven opgezet. Deze uitvoeringsregeling biedt energie-initiatieven financiële ondersteuning bij hun projecten in 2024 en 2025.

In 2023 liepen diverse onderdelen door in uitvoering en is gelijktijdig vorm gegeven aan samenwerkingen. Samen met het Drents Energieloket gaven wij advies aan inwoners over onder andere verduurzaming van de woning en beschikbare subsidies. Daarnaast hebben wij samengewerkt met lokale energie-initiatieven zoals het organiseren van een energiemarkt in Rolde. 

Op basis van de prestatieafspraken hebben wij intensief overlegd met de woningcorporaties en huurdersverenigingen, waarin het Sociaal Domein en Wonen ook vertegenwoordigd zijn.  

Vanuit de samenwerking met het flexteam hebben wij een eerste gebiedsproces (dorpsuitvoeringsplan) in Gasteren opgestart.