Aa en Hunze wil een duurzame gemeente zijn. In 2012 is een duurzaamheidsvisie opgesteld die in 2017 is herijkt. Sindsdien is er veel veranderd. Zo is in 2019 het Nationaal Klimaatakkoord opgesteld en een Klimaatwet aangenomen. Ook op het gebied van klimaatadaptatie, circulariteit en biodiversiteit werken wij steeds meer samen met maatschappelijke partners aan lange termijn doelen. Duurzaamheid blijft de komende jaren dan ook hoog op de agenda. Op landelijk niveau zijn diverse doelen gesteld. Daarbinnen is ruimte voor de lokale vertaling, passend bij Aa en Hunze en onze inwoners. Dit vertalen wij in een actuele Visie Duurzaamheid.

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
In 2023 zijn wij gestart met het herijken van de duurzaamheidsvisie. De visie omvat de thema's grootschalige opwek, warmtetransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit en duurzame mobiliteit.  

Om tot invulling van de visie te komen is een participatietraject opgestart waarbij lokale energie-initiatieven zijn uitgenodigd om in gesprek te gaan over de thema's van de duurzaamheidsvisie. Deelname is niet tot stand gekomen in dit jaar, onder andere door drukte aan de kant van lokale initiatieven.  

Er zijn twee raadssessies georganiseerd waar inhoudelijk is gediscussieerd over de thema's van de duurzaamheidsvisie.