In Aa en Hunze vormen vakantieparken een belangrijk deel van het recreatieve aanbod. Een gezonde, onderscheidende en toekomstbestendige sector is belangrijk voor onze lokale economie, voor de bestedingen, voor de werkgelegenheid en daarmee voor de leefbaarheid in onze dorpen en kernen. De provincie Drenthe zet zich sinds 2018 in voor een provincie brede aanpak om een kwaliteitsimpuls aan de vakantieparken te geven passend bij de kernwaarden van onze natuur en cultuur. In gezamenlijkheid kunnen wij Drenthe nog beter als toeristisch product neerzetten met veel aandacht voor duurzaamheid en innovatie. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
In 2023 zijn de volgende resultaten bereikt op de de drie sporen van vitale vakantieparken:

  1. Vitaliseren: met twee campings uit Aa en Hunze zijn gesprekken geweest over deelname aan de Uitblinkersregeling . Er was vooral behoefte aan advies over een goed toekomstplan. Ook werd gesproken over uitbreidingsplannen voor het toekomstbestendig ontwikkelen van camping de Hondsrug te Eext. De bestemmingsplanprocedure hiervan is in december 2023 gestart. 
  2. Transformeren: In 2023 zijn belangrijke stappen gezet voor de transformatie van zowel de Eexterkoele als Mooi Schipborg. Voor de Eexterkoele zijn alle formele zaken nagenoeg afgerond, waaronder het opstellen van een nieuw bestemmingsplan dat zowel recreatie als wonen toestaat. De bestemmingsplanprocedure is in december 2023 gestart. Voor Mooi Schipborg heeft het transformatieplan echter onvoldoende steun gekregen binnen de Vereniging van Eigenaren (VvE), wat resulteerde in het besluit van het college om het proces tijdelijk stil te leggen. De VvE heeft een jaar de tijd gekregen om tot een transformatieplan te komen dat door alle leden wordt gesteund en aanvaardbaar is voor de gemeente.
  3. Sociale opgave en ondermijning: dit is een ondersteunend spoor voor de sporen 1 en 2. Wij hebben toezicht en handhaving op permanente bewoning in recreatieverblijven (PBR) gefaseerd en gespreid ingezet.  De terugblik is opgenomen in pijler 1 onder de leefbaarheid en veiligheid in Aa en Hunze.