Aa en Hunze is een aantrekkelijke gemeente. Niet alleen voor inwoners is het een fijne plek om te wonen en te recreëren, ook trekt het landschap en de recreatiemogelijkheden van de gemeente jaarlijks toeristen. Wanneer de sector verder groeit zal dit de economische basis versterken en voor meer werkgelegenheid zorgen. Daarnaast heeft een groeiende vrijetijdseconomie positieve impact op de detailhandel en de woonsector. De rol van de gemeente is om de algemene mening van inwoners, ondernemers en toeristen goed te peilen en adequaat te reageren op veranderingen. Zo blijft er balans tussen landschap en toerisme. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
Er is onderzocht of de herijking van het "Toeristisch Beleid" ondergebracht zou kunnen worden in de nieuw te vormen omgevingsvisie. Momenteel is dit niet passend. Eind 2023 zijn de voorbereidingen gestart om het toeristisch beleid te herijken.  

Het aanbod van recreatieve voorzieningen wordt steeds vollediger. De eerste Fietshub is gerealiseerd in Gieterveen en er zijn op diverse plaatsen langs fiets- en wandelroutes bankjes en watertappunten geplaatst. Daarnaast is eind december 2023 ook het Wandelknooppuntennetwerk voor het grootste gedeelte gerealiseerd. 

Er is een interactieve kaart ontwikkeld voor inwoners en bezoekers van onze gemeente. Alle wandel- en fietsroutes, bezienswaardigheden, verblijfsmogelijkheden, horeca en andere nuttige en interessante info zijn terug te vinden op deze kaart. Via een QR-sticker of paneel is de kaart gratis beschikbaar gesteld aan onze ondernemers, waardoor wij in de gehele gemeente duurzame digitale toeristische informatievoorziening bieden. Afgelopen jaar zijn er ook weer nieuwe informatie(Z)uilen geplaatst.