Belangrijke voorwaarden voor een goede gezondheid zijn sporten en bewegen, goede voeding, ontspanning, culturele activiteiten en sociale contacten. Niet alleen om lichamelijk en mentaal gezond te blijven, maar ook als middel om elkaar te ontmoeten en voor een algeheel welbevinden en vitaal en positief ouder te worden. Wij stimuleren en faciliteren dit voor alle inwoners waarbij specifieke aandacht is voor groepen met gezondheidsachterstanden of kwetsbare groepen zoals inwoners met een lage SES (Sociaal Economische Status). 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023

  • Het stimuleren en ondersteunen van organisaties en inwoners  om activiteiten op het terrein van bewegen, cultuur, sport, ontspanning en sociale contacten, is onvermoeid voortgezet. Wij waren gastheer van de Nationale Sportweek, samen met de gemeente Borger-Odoorn. In die week en rondom het EK-wielrennen waren er volop mogelijkheden om kennis te maken met nieuwe sport- en beweegactiviteiten en gezonde voeding, voor jong en oud.  Ook is de ontwikkeling van nieuwe laagdrempelige sporten voor senioren ondersteund zoals Dynamic Tennis, wandelvoetbal en wandelgroepen.
  • Met behulp van de campagne mix van de GGD brengen we regelmatig  gezondheidsthema's onder de aandacht zoals mentale gezondheid, gezond eten, budget en gezond eten, roken, alcohol,  eenzaamheid  en mantelzorg. 
  • Om te stimuleren dat iedereen mee kan doen aan de maatschappij is er ook weer volop aandacht geweest voor basisvaardigheden: taal, rekenen en digitale vaardigheden. Het aantal deelnemers aan trainingen groeit. Wel blijft het,  ondanks extra inspanningen, lastig voor het Taalhuis om inwoners met Nederlands als moedertaal te bereiken. 
  • Wij zijn samen met partners en inwoners aan de slag geweest om invulling te geven aan de uitvoering van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA). De ambitie is een gezonde generatie in 2040. Door een verschuiving te realiseren van ziekte naar gezondheid. Om in aanmerking te komen voor een Specifieke Uitkering van het Rijk van 2023-2026, hebben we een plan opgesteld en ingediend: Gezond en Actief Leven in Aa en Hunze 2023 t/m 2026.  Inmiddels is er een akkoord op het plan en zijn de middelen toegekend. Het plan omvat de clusters Gezondheid, Sport en Cultuur en Sociale Basis. Dit plan is grotendeels gebaseerd op onze gezondheidsnota en een voortzetting van wat wij al doen. Daarnaast werken wij aan nog meer samenhang en integraliteit, en daar waar nodig  gebiedsgericht. Dit alles samen met partners, inwoners en ervaringsdeskundigen. Onder regie van de gemeente is gestart met het ontwikkelen van een ketenaanpak Valpreventie voor 65+ ers, een van de thema's binnen GALA.  Dit doen we samen met fysiotherapeuten, huisartsen, Impuls Welzijn en Attenta.