Met de nieuwe wet inburgering 2021 (Wi2021) zijn gemeenten (weer) verantwoordelijk voor de uitvoering. De Wet Inburgering heeft als doel dat alle inwoners met een inburgeringsplicht snel en volwaardig meedoen in de Nederlandse maatschappij, het liefst via betaald werk. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
In 2023 hebben wij ingezet op verdere samenwerking tussen de betrokken partijen bij de uitvoering en het beleid van de Wet Inburgering. Dit doen wij door heldere afspraken te maken en constant af te stemmen tussen gemeente, Impuls, WPDA en de diverse onderwijsaanbieders. De taakverdeling en rollen worden steeds duidelijker maar dit is een doorlopend proces aangezien de Wet Inburgering relatief nieuw is.

Het inburgeringstraject start waar mogelijk al in het AZC, om te zorgen dat nieuwkomers zo snel mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij. Ook de groep mensen die niet onder de nieuwe Wet Inburgering valt (iedere nieuwkomer vóór 2022) krijgt een maatwerktraject. Zo is er een laagdrempelige vrouwengroep in Rolde en een training voor digitale basisvaardigheden. Door in te zetten op taal, cultuur, werk en zelfredzaamheid en een goede begeleiding, hopen wij alle nieuwkomers zo goed mogelijk te laten inburgeren in Nederland.