In de cultuurnota 2022 - 2025 Cultuur Verbindt is een belangrijk uitgangspunt dat cultuur een middel is om aan de slag te gaan met maatschappelijke thema's, zoals bijvoorbeeld sociale samenhang, eenzaamheid en armoede. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
Er zijn subsidies verstrekt aan organisaties voor het organiseren van activiteiten waarbij cultuur ingezet wordt om een maatschappelijk thema aan de orde te brengen zoals laaggeletterdheid, rechten van het kind, etc. De grotere projecten Paradijs Aa en Hunze (wederkerigheid/mantelzorg/vrijwilligerswerk) en Kanariepietjes praten niet terug (eenzaamheid onder jongeren) zijn dit jaar afgerond. Het project Jongerenatelier in het Veen (vergroten sociale weerbaarheid onder jongeren) is in oktober opgestart.

Cultuur is opgenomen in het plan van Aanpak van Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) omdat actief deelnemen aan cultuur een positief effect heeft op het brein en het lichaam en daarmee indirect op de gezondheid. Wij zetten cultuur in als instrument om mensen mee te laten doen aan de samenleving (deelnemen aan culturele activiteiten of deze bezoeken) en om maatschappelijke thema's aan de orde te brengen. De landelijke regeling Combinatiefunctionarissen maakt ook deel uit van het GALA. Wij hebben de uitgangspunten voor deze functies uitgeschreven in het Plan van Aanpak GALA.