De Hervormingsagenda Jeugd omvat bestuurlijke afspraken tussen Rijk en Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en moet zorgen voor verbetering van de hulpverlening en een financieel houdbaar jeugdstelsel. Randvoorwaarde is een  structurele financiering door het Rijk, monitoring van de effecten en op termijn afbouw van de financiën.

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
Op 14 juni 2023 is de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) akkoord gegaan met de Hervormingsagenda Jeugd. Op dit moment wachten wij op meer duidelijkheid vanuit het Rijk in de vorm van wetsvoorstellen, precieze uitwerkingen en handreikingen. Lokaal zijn wij bezig geweest met een aantal stappen ter voorbereiding. Binnen de Jeugdhulpregio Drenthe (samenwerking tussen de 12 Drentse gemeenten) is een kwartiermaker Hervormingsagenda van start gegaan. De kwartiermaker zal met een advies komen over het in te richten proces voor de regio.

Naast de lopende projecten in Aa en Hunze (zoals onderwijs-zorg), zijn wij in het vierde kwartaal van 2023 gestart met:

  • Beoordelen van de activiteiten die nu worden uitgevoerd in het voorliggende veld. Daarna beoordelen wij of deze passend zijn bij de Hervormingsagenda en de wensen van bestuurders, partners, professionals en inwoners.
  • Schrijven van een plan voor Aa en Hunze om de Hervormingsagenda uit te voeren. Hierin zoeken wij de verbinding met andere projecten, waaronder het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).