Wijk- en jeugdteams, dorpencoördinatoren en inwonersinitiatieven spelen een belangrijke rol bij het vroegtijdig oppakken en signaleren van problemen.

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
In Gasselternijveen heeft de buurtwerker een andere rol gekregen, namelijk die van dorpscoördinator voor Gasselternijveen en omstreken. Vrijwilligers van de huiskamer begeleiden de activiteiten inmiddels vrijwel zelfstandig. De dorpscoördinator fungeert als een spin in het web voor vraag en antwoord van inwoners en organisaties op het terrein van wonen, welzijn en zorg. 

Zowel dorpscoöperatie de Brug in Gasselternijveen als Grolloo Zorgt Samen doen mee aan het Drentse project 'Achtgeven op mekare' in Drenthe, zelfstandig wonen in eigen dorp of wijk door domein overstijgend samenwerken (DOS). Aanleiding is dat de zorg te ingewikkeld is georganiseerd en dat inwoners met een zorgvraag met verschillende wetten te maken krijgen. Door domein overstijgend samen te werken is het mogelijk inwoners ondersteuning en passende zorg te bieden in hun eigen omgeving. Hierbij staat de behoefte van de inwoner centraal en niet de financieringsvorm. Om dit mogelijk te maken, werken inwoners, zorgaanbieders, gemeenten, zorgverzekeraar en zorgkantoor samen. 

Door de inzet van extra middelen voor dorpsondersteuning, kon de buurtwerker meer inspelen op vragen uit andere dorpen, waaronder in Eexterveen en Rolde. Een evaluatie volgt.