De gemeente Aa en Hunze scoort hoog in de ranglijst van veilige gemeenten en dat willen wij graag zo houden. Actueel beleid op de verschillende gebieden van veiligheid draagt daar aan bij. Door aanpassingen in wet- en regelgeving moeten beleidsnota's soms worden geactualiseerd of moet er nieuw beleid geschreven worden. 

Het opstellen en bijstellen van beleid brengt focus aan en geeft helderheid voor de uitvoeringspraktijk. Dit draagt bij aan de veiligheid in onze gemeente. Mochten er toch vormen van onveiligheid optreden (bijvoorbeeld door gevaarlijke honden) dan is er actueel beleid beschikbaar.

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
In het kader van de aanpak van ondermijning is de Drentse Norm vastgesteld. Dat houdt in een samenwerking tussen de Drentse gemeenten voor een weerbaar openbaar bestuur tegen ondermijning. Hierin hebben wij als gemeente inmiddels al de nodige stappen gezet.

In de loop van dit jaar is het beleid Gevaarlijke en Hinderlijke Honden vastgesteld en is gewerkt aan het actualiseren van het beleid BIbob. Er is een keuze gemaakt om het beleid in 2024 vast te stellen, zodat het beleid omgevingswetproef is.

In het kader van bewustwording is in mei, zowel voor de inwoners als voor de medewerkers van de gemeente, de veiligheidsweek georganiseerd. Tijdens deze week hebben inwoners een ondermijningscontainer bezocht en zijn we tijdens de weekmarkten met inwoners in gesprek gegaan over het thema veiligheid. Daarnaast is er een aandachtsfunctionaris Mensenhandel aangesteld. Ook is een medewerker opgeleid tot de aandachtsfunctionaris Radicalisering.