In Aa en Hunze ondervinden inwoners schade en negatieve gevolgen als gevolg van gaswinning en zoutwinning. Wij volgen vanuit het perspectief van onze inwoners de ontwikkelingen ten aanzien van deze activiteiten en de afhandeling van schademeldingen kritisch. Wij maken daarbij gebruik van het adviesrecht en van de mogelijkheid een zienswijze of beroep in te dienen. Samen met de regio zetten wij ons in en blijven bij de staatssecretaris Mijnbouw aandringen op een ruimhartige, onafhankelijke en rechtvaardige afhandeling van schade als gevolg mijnbouwactiviteiten voor onze inwoners ongeacht de aard en locatie van de mijnbouwactiviteiten. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
In 2023 hebben wij in het kader van de gaswinning Groningenveld voor de periode 2023-2024 gebruik gemaakt van het adviesrecht. Daarbij hebben wij de staatssecretaris Mijnbouw opnieuw verzocht uitvoering te geven aan het wettelijk bewijsvermoeden en schade binnen het effectgebied onverwijld toe te kennen en uit te keren. En deze op een ruimhartige, onafhankelijke en rechtvaardige wijze af te handelen. Daarnaast hebben wij opnieuw bij de staatssecretaris erop aangedrongen te zorgen voor de invulling van één landelijk loket mijnbouwschade, zodat inwoners die te maken hebben met gestapelde mijnbouw, worden ontzorgd. 

De Rechtbank in Den Haag heeft in november 2022 een uitspraak gedaan inzake het beroep dat de gemeente Aa en Hunze in 2021 heeft ingesteld tegen het instemmingsbesluit zoutwinning Nedmag B.V. Hiertegen en tegen het nieuwe instemmingsbesluit hebben we respectievelijk in januari 2023 en februari 2023 hoger beroep en beroep aangetekend. Omdat de financiële risico’s van toekomstige schade veroorzaakt door de zoutwinning onvoldoende zijn geborgd. En omdat de voortzetting uit één put (TR9) nog steeds in strijd is met het advies van de Staatstoezicht op de Mijnen.

Dit voorjaar hebben wij samen met de colleges van de gemeente Tynaarlo en de gemeente Noordenveld en het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe een brief gestuurd aan staatssecretaris Vijlbrief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met een aanzet voor een compensatieplan gaswinning voor Noord-Drenthe. Aanleiding voor deze brief zijn de aanbevelingen en conclusies van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen en het bezoek van de staatsecretaris aan Annerveenschekanaal op 15 maart 2023.  Doel van het compensatieplan is, dat recht wordt gedaan aan de situatie van onze inwoners binnen het effectgebied van Groningen. In de tweede helft van 2023 zijn wij gestart met het proces dat moet leiden tot verdere concretisering van het compensatieplan gaswinning Noord-Drenthe.

In samenwerking met het Samenwerkingsverband Noord-Nederland hebben wij eind oktober 2023 een informatieavond georganiseerd over de subsidieregeling Verduurzaming en verbetering Groningen. 

Naar aanleiding van de twee aardbevingen die in oktober 2023 plaatsvonden nabij Ekehaar als gevolg van de gaswinning Eleveld, hebben wij in samenwerking met Stichting Dorpsbelangen De Broekstreek een informatiebijeenkomst georganiseerd voor de inwoners uit De Broekstreek. De  Nederlandsche Aardolie Maatschappij en de Staatstoezicht op de Mijnen waren uitgenodigd om een toelichting te geven over de huidige situatie gaswinning Eleveld, de oorzaak van de bevingen en (eventuele) maatregelen. De Commissie Mijnbouwschade lichtte toe waar schade kan worden gemeld en hoe de afhandeling hiervan plaatsvindt.

De klankbordgroep gestapelde mijnbouw met een vertegenwoordiging uit de dorpen Eexterveen, Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Spijkerboor zijn het afgelopen jaar betrokken en  geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen met betrekking tot het mijnbouw in Aa en Hunze.