De Wet Open Overheid (Woo) is op 1 mei 2022 gedeeltelijk in werking getreden.  De Woo regelt het recht op informatie over alles wat de overheid doet. Het is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo stimuleert actieve openbaarmaking van overheidsinformatie.  

De wet verplicht de gemeente om zoveel mogelijk informatie openbaar te maken. Met name voor belangrijke thema's is het belangrijk dat overheidsorganisaties ruimhartig informatie en kennis delen. Dat maakt beter inzichtelijk hoe beleid tot stand is gekomen. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
In 2022 en 2023 heeft een inventarisatie plaatsgevonden om te bekijken welke impact de implementatie van de Wet Open Overheid (Woo) heeft voor de gemeentelijke organisatie. Hierbij zijn de verschillende processen die wij in onze organisatie hebben in kaart gebracht. Vervolgens is een bijpassend implementatieplan opgesteld.

De Woo vereist dat 11 categorieën overheidsinformatie op termijn actief openbaar gemaakt moeten worden. In eerste instantie richten wij ons op het implementeren van de informatiecategorieën uit fase 1 (waaronder bereikbaarheidsgegevens, vergaderstukken, convenanten en Woo-verzoeken). Een belangrijk aspect van de implementatie is om medewerkers bewust te maken van de impact van de Woo. Verder wordt er in het plan van uitgegaan dat er een gezamenlijke publicatievoorziening komt voor alle gemeenten in Nederland, het zogenaamde Platform Open Overheids Informatie (PLOOI). Inmiddels is dit platform gereduceerd tot een soort van "verwijsindex". Dit heeft als gevolg dat de gemeente haar eigen publicatievoorziening moet regelen.