De raad vindt het belangrijk dat inwoners zo vroeg mogelijk betrokken worden bij processen die te maken hebben met hun eigen woon- of leefomgeving. De raad geeft hier op verschillende manieren invulling aan, bijvoorbeeld door regelmatig werkconferenties te organiseren waarbij de raad, aan de hand van een concreet en actueel onderwerp, in gesprek gaat met inwoners en organisaties èn door vaker Informerende Bijeenkomsten op locatie te houden. Ook zal er geëxperimenteerd worden met interactieve Informerende Bijeenkomsten in een informele setting. 

De raad gebruikt de Lange Termijn Agenda (LTA) om in een vroeg stadium van beleidsvoorstellen te kunnen besluiten om inwoners te betrekken bij de behandeling van het desbetreffende voorstel in een informerende bijeenkomst of raadsvergadering.

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
Betrekken van de inwoners
In het afgelopen jaar heeft de raad 3 keer op locatie een openbare Informerende Bijeenkomst georganiseerd. De eerste keer bij Café ‘t Keerpunt in Spijkerboor over het Evenementenbeleid en Toezicht en Handhaving. De tweede keer bij Werkplein Drentsche Aa over Bestaanszekerheid en Werk in Zicht. De derde keer in café Popken in Ekehaar over Ecologisch Bermbeheer. 
Daarnaast is er een Werkconferentie georganiseerd over Ruimtelijke Schaarste. Inwoners konden in verschillende werkgroepen meediscussiëren. Dit gold ook voor drie interactieve Informerende Bijeenkomsten over Duurzaamheid, Armoedebeleid en Veiligheid. 
Tenslotte is er een ontmoetingsavond door en met de raad georganiseerd voor inwoners die een reactie op de Spiekeriek hebben achtergelaten. De Spiekeriek heeft rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in zes kernen van de gemeente gestaan. Hierop werden meer dan 300 berichten over uiteenlopende zaken achtergelaten.

Jongerenraad
De Jongerenraad heeft in 2023 verder invulling gegeven aan zijn taak. De leden hebben actief meegedaan aan het opstellen van het nieuwe Gezondheidsbeleid van de gemeente Aa en Hunze. Ook zijn ze veelvuldig aanwezig geweest bij raadsvergaderingen, informatiesessies en andere activiteiten vanuit de gemeente. Tenslotte heeft de Jongerenraad actief leden geworven door een brief naar alle first time voters te sturen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 en door een spelletjesavond te organiseren in de bibliotheek van Gieten
Daarnaast is er samen met de Begeleidingscommissie uit de raad gewerkt aan een verordening om de taken en bevoegdheden van de Jongerenraad verder vorm te geven. 

Werkbezoeken
De raad heeft in 2023 meerdere werkbezoeken gebracht. Zo is er een bezoek gebracht aan een ruimtelijk project binnen de gemeente, namelijk de herinrichting van het wegvak Rolde – Anderen en aan het Huus van de Taol.  
Ook zijn er door de raadswerkgroep Druut twee werkbezoeken georganiseerd. Ten eerste een bezoek aan de Wijk van de Toekomst en Woningbouwcorporatie de Volmacht in Gieten. En tenslotte is er in het najaar een bezoek gebracht aan de Avebe in Gasselternijveen.

Nieuwe werkwijze ingekomen post raad
De raad wil open en transparant zijn. Daarom is besloten dat de ingekomen post voor de raad op de website van de gemeente zal worden geplaatst. Privacygevoelige informatie wordt verwijderd. Hiervoor is de gedragscode privacy en persoonsgegevens van de gemeenteraad aangepast.