Als raad en college hebben wij uitgesproken dat wij het belangrijk vinden dat wij onze verantwoordelijkheid nemen in de opvang van vluchtelingen en dat wij deze mensen op een humane wijze opvangen.

In Aa en Hunze hebben wij een tweetal opvanglocaties. Een grote voor ontheemden uit Oekraïne en een aanvullende opvang in de Biester in Gieten. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
De gemeente heeft opvanglocatie Yorneo in Papenvoort gekocht in 2023. Hiermee kunnen wij het verblijf van Oekraïners continueren en garanderen zolang de oorlog duurt. Wij hebben dit jaar extra gebouwen geopend. Daardoor zijn op de opvanglocatie op dit moment 347 bedden beschikbaar. 

Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen in het verlichten van de druk op de opvanglocatie in Ter Apel. De opvanglocatie wordt vanaf november 2023 voor twee jaar voortgezet als aanvullende opvang in plaats van een crisisnoodopvang. De capaciteit voor opvang voor asielzoekers in de Biester is 77 bedden.

Om te voorzien in de basisbehoeften van de vluchtelingen maken wij verschillende kosten. Denk hierbij aan de huur van de gebouwen, kosten voor energieverbruik, beveiliging maar ook het uitbetalen van leefgeld. De kosten van de opvang van Oekraïners zijn uitbetaald door het Rijk en de kosten van de opvang van asielzoekers zijn voldaan door het COA.

De taakstelling rondom statushouders over 2023 is gehaald. Vrijwel alle statushouders zijn in reguliere huurwoningen in de gemeente Aa en Hunze geplaatst. Zeven statushouders verblijven tijdelijk vanaf december 2023 in een zorgboerderij in Gieterveen, volgens de Hotel Accommodatie Regeling (HAR) van het COA voor maximaal een half jaar.