De nieuwe Strategische Toekomstvisie is één van de visiedocumenten waarin onze langetermijnvisie is uitgewerkt. Het document omvat maatschappelijke effecten waarop we met behulp van onze Planning & Control-instrumenten sturen. Deze visie is een handig kompas gebleken bij beleidsbepaling en besluitvorming. Ook extern heeft de visie haar nut bewezen in samenwerking met onze inwoners, ondernemers, verenigingen en andere overheden. Andere visiedocumenten zijn de sturingsfilosofie in het sociaal domein ‘Samen maak je de route!’ en de nog op te stellen Omgevingsvisie.

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2023
Op basis van een heroriëntatie op de beste vorm en volgorde in het opstellen van een visie op de toekomst van Aa en Hunze is besloten om af te zien van het opstellen van een nieuwe strategische toekomstvisie. Wel wordt voorrang gegeven aan het opstellen van een gemeentelijke omgevingsvisie.

De belangrijkste reden hiervoor is de urgentie om een efficiënt en integraal afwegingskader te hebben voor opgaven en ontwikkelingen met een ruimtelijk effect (zoals woningbouw, klimaatadaptatie en veiligheid). Bovendien is de omgevingsvisie, onder de nieuwe Omgevingswet, een verplicht instrument voor gemeenten.