Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

In 2022 is de economische koersnota vastgesteld. Hierin is opgenomen dat het beleid omtrent verblijfsaccommodaties tijdens de looptijd van de koersnota geactualiseerd moet worden. Om hier uitvoering aan te geven is begin 2024 gestart met het opstellen van een plan van aanpak in samenspraak met externe begeleiding. De verwachting is dat de herijking an het toeristisch beleid  uiterlijk Q3 zal worden afgerond. Omdat goede participatie cruciaal is in dit traject is de doorlooptijd ruim genomen.  

Tegelijkertijd is er in de economische koersnota aangegeven dat we de economie en het toerisme in het veenkoloniale deel van de gemeente willen stimuleren.  Hiermee wordt een meer evenwichtige verdeling van de verblijfsaccommodaties nagestreefd en komen de landschappelijke kwaliteiten van het veenkoloniale deel meer onder de aandacht van de toerist. Dit element wordt gekoppeld aan het nieuwe beleid en hierin meegenomen. Daarnaast worden ter ondersteuning van dit proces nu al extra toeristische voorzieningen in het gebied toegevoegd in de vorm van wandelroutes, fietshubs etc.

Inzake de aanleg van fietsvoorzieningen is de pilot in Gieterveen uitgevoerd, en kunnen ondernemers die ook een fietshub willen aanleggen zich melden bij de gemeente.  Hiervoor is een stimuleringsbijdrage beschikbaar, in Q1 van 2024 hebben  zich al 4 enthousiaste ondernemers aangemeld.

De digitale toeristische kaart die onze gemeente in 2023 heeft ontwikkeld is een groot succes en wordt nu omarmd door alle Drentse gemeenten. De informatievoorziening richting de toerist wordt hierdoor ook gekoppeld aan de informatievoorziening op Drenthe.nl waardoor wij een provincie dekkend netwerk aanbieden via onze interactieve kaart. De komende periode zal deze kaart nog actief worden gepromoot via onze ondernemers.