Voortgang activiteiten begroting 2024

Pijler 1 Bestuur en Samen doen

Korte omschrijving

Terug naar navigatie - Korte omschrijving

De ambitie binnen deze pijler is dat Aa en Hunze sterk, vitaal en veilig is. Samen met de inwoners zorgen we ervoor dat dit zo blijft en dat Aa en Hunze zo mogelijk nog sterker, vitaler en veiliger wordt.

Een betrouwbare overheid die haar verantwoordelijkheid neemt
We continueren en garanderen het verblijf van Oekraïners. Op dit moment zijn op de opvanglocatie in Papenvoort 384 bedden beschikbaar. Vanwege een extra verzoek om opvangplekken vanuit het Rijk hebben we de inzet om in 2024 door te groeien naar circa 420 bedden. Wanneer de nood hoog is, zouden we mogelijk nog een aantal aanvullende noodgebouwen kunnen plaatsen. In de tijdelijke gemeentelijke opvang in De Biester richten we ons op een bezetting van 80 bedden. Dit aantal kan uitgebreid worden tot maximaal 87 bedden. Onlangs hebben we als gemeente het pand van De Biester aangekocht.

We hebben verschillende gesprekken gevoerd met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de commissie Mijnbouwschade over bijvoorbeeld de beving in Ekehaar (2023). We blijven ons inzetten voor een ruimhartige, onafhankelijke en rechtvaardige afhandeling van schade als gevolg van mijnbouwactiviteiten.

De aanpak die gericht is op het isoleren van de woningen in Groningen en Noord-Drenthe (maatregel 29 Nij Begun), is vastgesteld. De processen om de sociale en de economische agenda vorm te geven zijn gestart, evenals een communicatie- en participatieproces waarmee ook  inwoners worden meegenomen. Eind januari zijn de gemeenteraden van Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo bijgepraat over Nij Begun en de ambitie hierin voor de compensatie van Noord-Drenthe.  

Als betrouwbare overheid is het belangrijk dat we helder en transparant zijn over ons functioneren en onze rol in processen met inwoners en ondernemers. Dat doen we op verschillende manieren. Zo betrekken we de samenleving zo vroeg mogelijk bij processen die betrekking hebben op hun eigen woon- of leefomgeving. Ook de invoering van de Woo draagt daaraan bij. We lopen op koers met de uitvoering van het plan van aanpak voor de implementatie van de Woo en het realiseren van de mijlpalen die hierin zijn verwerkt.  In september praten we de gemeenteraad hierover bij tijdens een Informerende Bijeenkomst. Daarnaast evalueren we de afhandeling van de Woo-verzoeken en verbeteren we het proces indien nodig.

Optimale gemeentelijke dienstverlening
Met de oprichting van het Servicecentrum willen we een grote stap gaan maken in het sneller voorzien van de juiste informatie aan onze inwoners. Daarnaast zorgen het nieuwe zaaksysteem (in 2023) en de applicatie Signalen (voor meldingen openbare ruimte) voor een verbeterde registratie waardoor er meer inzicht in en grip op de afhandeling ontstaat, zodat we ook beter kunnen bijsturen als dat nodig is en onze dienstverlening te verbeteren. Daarnaast vragen we inwoners om feedback op onze dienstverlening te geven. Op die manier krijgen we steeds meer zicht op hetgeen we nog kunnen verbeteren we ook de interactie en communicatie met onze inwoners.
Vanuit het project Servicenormen zijn we bezig om onze servicenormen te herijken en gaan we in de komende periode, door middel van klantreizen, het proces van een aanvraag gehandicapten parkeerkaart en de aanvraag van een omgevingsvergunning verbeteren. 

Een veilig Aa en Hunze
Op 23 mei heeft de gemeenteraad het Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027 vastgesteld. Hierin zijn de strategische doelen op het gebied van veiligheid verwerkt. Het tegengaan van ondermijning is één van deze doelen, vandaar dat ook de criteria uit de Drentse Aanpak Ondermijning zijn opgenomen. Voorbeelden van deze criteria zijn het actualiseren van het Bibobbeleid en het Damoclesbeleid.
Het onderzoek naar de aanpak van woonoverlast is afgerond. De aanbevelingen uit dit onderzoek worden verwerkt en het beleid zal op deze punten worden herzien. Het regionale beleid met betrekking tot radicalisering wordt op dit moment uitgewerkt.
In samenwerking met het Zorg- en Veiligheidshuis Drenthe heeft een evaluatie van het AVE-model plaatsgevonden met alle deelnemende ketenpartners, om te kijken hoe de samenwerking verloopt en wat er beter kan. De opbrengst van deze evaluatie is tijdens de veiligheidsweek aan de gemeenteraad gepresenteerd. 

Het college heeft de zogenaamde risicomatrix, waarbij de prioritering van het toezicht en de handhaving wordt bepaald, vastgesteld. Deze matrix verwerken we in de Uitvoerings- en Handhavingsstrategie die uiterlijk 1 juli aan de raad wordt verzonden.  

 

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

1.30.1 De gemeente Aa en Hunze staat in 2026 in de top 20 van de ranglijst van veilige gemeenten.

Terug naar navigatie - 1.30.1 De gemeente Aa en Hunze staat in 2026 in de top 20 van de ranglijst van veilige gemeenten.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Pijler 2 Samen Leven

Korte omschrijving

Terug naar navigatie - Korte omschrijving

Deze pijler gaat over hoe onze inwoners zo lang mogelijk op eigen kracht en naar tevredenheid deelnemen aan de samenleving.

Alle inwoners kunnen zo lang mogelijk zelfstandig wonen

De carrousel Vitaal Aa en Hunze is van start gegaan, gericht op het voorlichten van 70 plussers over allerlei onderwerpen op het terrein van gezondheid, wonen en welzijn.  De huisartsenpraktijk in Annen had de primeur met het thema  'De dood uit de pot' over wat nodig is om gerust de laatste levensjaren in te gaan.  Een huisarts en notaris gaven hier informatie over. Het was een succesvolle aftrap met bijna 100 bezoekers.

In het kader van dementie worden op dit moment op verschillende plekken in de gemeente GOED trainingen gegeven om (semi)professionals dementie te laten herkennen en hier op juiste wijze mee om te gaan.

De inrichting van de preventieketen valpreventie is in volle gang.  We zijn bezig met de opbouw van de ketensamenwerking. De  uitvoering van valrisicotesten, voorlichting door welzijn en sport over bewegen, voeding en valpreventiecursussen verwachten we  medio 2024. 

Elk kind groeit gezond en veilig op en kan zich optimaal ontwikkelen

In maart hebben we de aanvulling op het Convenant Gezonde Sportevenementen ondertekend. Hierin staan afspraken die gezondere voedingskeuzes en sponsoring bij sportevenementen met kinderen bevorderen. Vanaf nu zijn ook verantwoord alcoholgebruik en een rookvrije omgeving onderdeel van het Convenant en de leeftijdsgroep is verhoogd van 12 naar 17 jaar.

Het Schakelteam Opgroeien is van start gegaan. Hierin zijn Attenta, Impuls, CKC, Primah en gemeente  samen aan de met de volgende thema's: preventie, doorlopende leerlijn, driehoek onderwijs-zorg-ouders, en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Elke inwoner is zoveel mogelijk financieel redzaam

Er vindt een evaluatie plaats van het volwassenenfonds. Via dit fonds kunnen inwoners met een laag inkomen een vergoeding ontvangen voor deelname aan sportieve en culturele activiteiten.  Het is al wel duidelijk dat het volwassenenfonds succesvol is.

De nota armoedebeleid is in concept klaar en ligt ter besluitvorming voor aan de Raad. 

Alle inwoners kunnen zo zelfstandig mogelijk meedoen

In maart is gestart met de uitvoering van het project 'Jongerenateliers in het veen' . Dit culturele project wordt uitgevoerd door het ICO in samenwerking met het jongerenwerk van Impuls en is bedoeld om jongeren in het veengebied kennis te laten maken met verschillende culturele activiteiten. Ze kunnen deelnemen aan workshops grafitti, muziek (slagwerk/singer songwriter), digital art, tekenen/schilderen. Het project duurt 1,5 jaar en vindt plaats in Gasselternijveen, Gieterveen en Eexterveen.

 

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

2.10.1 Alle inwoners kunnen zo lang mogelijk zelfstandig wonen.

Terug naar navigatie - 2.10.1 Alle inwoners kunnen zo lang mogelijk zelfstandig wonen.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

2.10.2 Elk kind groeit gezond en veilig op en kan zich optimaal ontwikkelen tot zelfstandige volwassene.

Terug naar navigatie - 2.10.2 Elk kind groeit gezond en veilig op en kan zich optimaal ontwikkelen tot zelfstandige volwassene.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

2.10.4 Alle inwoners kunnen zo zelfstandig mogelijk meedoen aan de samenleving.

Terug naar navigatie - 2.10.4 Alle inwoners kunnen zo zelfstandig mogelijk meedoen aan de samenleving.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Pijler 3 Duurzaamheid en Economie

Korte beschrijving

Terug naar navigatie - Korte beschrijving

Pijler 3 gaat over het zijn van een duurzame gemeente en het versterken van de economische structuur en daarmee de aantrekkelijkheid van Aa en Hunze voor bezoekers en inwoners. 

Een duurzame gemeente
Steeds meer inwoners en bedrijven nemen het initiatief om hun woning of bedrijf te verduurzamen en daarmee te besparen op energiekosten. Het Drents Energieloket (DEL) is een goede informatievoorziening en vraagbaak op het gebied van de verduurzaming voor de woningeigenaren in onze gemeente. En we hebben een structureel team van energiecoaches. In samenwerking met woningcorporaties en huurdersverenigingen worden er informatiebijeenkomsten en fixteamacties georganiseerd om ook huurders te kunnen helpen met kleine energiebesparende stappen. Het provinciaal fixteam ondersteunt huishoudens bij energiebesparende maatregelen alleen is er een lange wachtlijst. Mede daardoor gaan we voor de organisatie van Fixteamacties kijken naar de inzet van vrijwillige fixers. Bedrijven kunnen voor duurzaamheidsvragen nog steeds terecht Ik Ben Drents Ondernemer. Voor agrarische ondernemers nemen we deel aan het LTO project ‘Verduurzaming op het agrarisch erf’. Hiermee stimuleren we zon op dak en andere duurzaamheidsmaatregelen en dragen we bij aan de RES ambities. 

We zien de interesse voor gezamenlijke initiatieven op het gebied van duurzaamheid toenemen.  We faciliteren en stimuleren kansrijke initiatieven bijvoorbeeld door de Uitvoeringsregeling Lokale Energie-initiatieven. Begin maart hadden we een goede netwerk- en kennisbijeenkomst voor lokale energie-initiatieven. Dorpsbelangen organisaties, bestaande energie-initiatieven en ondersteunende partijen uit 18 dorpen waren aanwezig. In het dorp Gasteren zijn we gezamenlijk gestart met de start van een dorpsuitvoeringsplan. Op de Bloemakkers Gieten is een inventarisatie gemaakt van de behoefte om samen te werken aan een energie-initiatief. 

Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed is in gang gezet. Nadat de inventarisatie is afgerond, wordt hierin prioritering aangebracht. Over de ondersteuning van dit traject, zijn we in gesprek met de provincie Drenthe.

Aantrekkelijk werken, ondernemen, recreëren en verblijven


We geven uitvoering aan de actielijnen uit de Economische Koersnota 2022-2025 en blijven binnen gestelde budgetten.

1.    Werken en Onderwijs: gezamenlijk met WPDA en de arbeidsmarktregio Werk in Zicht nemen we deel aan verschillende bijeenkomsten en evenementen op regionaal niveau. Met behulp van inpulsmiddelen wordt Centrum voor Werk gerealiseerd. Via het ondernemersplatform leggen we verbinding tussen bedrijven en het onderwijs. 
2.    Vestigingsbeleid en Infrastructuur: dit staat in teken van het gesprek blijven voeren over de vraag naar en de beschikbare ruimte. Een deel van de grond voor de uitbreiding van Bloemakkers is aangekocht en de voorbereidingen voor het archeologisch onderzoek zijn gestart. Met de huidige Bloemakkers wordt gewerkt aan een toekomstbestendig bedrijventerrein.  
3.    Innovatie, Kennis en Duurzaamheid: we stimuleren innovatieve ideeën door partijen te verbinden aan samenwerkingspartners zoals Ik ben Drents Ondernemer. Deelname aan het koplopersproject is via het Ondernemersblad en het Ondernemersplatform gecommuniceerd. 
4.    Vrijetijdseconomie: we zijn gestart met de herijking van het beleid omtrent verblijfsaccommodaties. Participatie zal hier een belangrijk onderdeel in zijn. Ook de behoefte van het ontwikkelen van het veenkoloniale deel wordt hierin meegenomen. De digitale toeristische kaart die onze gemeente in 2023 heeft ontwikkeld is een groot succes en wordt nu omarmd door alle Drentse gemeenten. Het vervolg van de recreatieve exploitatie van het gebied Gasselterveld is stil gelegd. 

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

3.10.1 De lokale economie is toekomstbestendig en er is voldoende werkgelegenheid.

Terug naar navigatie - 3.10.1 De lokale economie is toekomstbestendig en er is voldoende werkgelegenheid.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Pijler 4 Voorzieningen, leefbaarheid en wonen

Samenvatting activiteiten

Terug naar navigatie - Samenvatting activiteiten

Deze pijler gaat over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en het wonen in onze dorpen en buitengebied.  

Leefbaarheid 
De raad heeft via de begroting 2024 ev. budget geraamd voor cofinanciering van het nieuwe LEADER-programma 2023-2027. De gemeente neemt deel aan programma, waarvoor al enkele initiatieven in voorbereiding zijn die hierop aanspraak willen maken.

De provincie heeft met betrokkenheid van alle gebiedspartners de eerste versie van het Drents Programma Landelijk Gebied (DPLG) uitgewerkt in maatregelpakketten, met de thema’s 1) Landbouw, 2) Natuur en Water en 3) Grond en bedrijven. De maatregelen zijn erop gericht om een integrale bijdrage te leveren aan de realisatie van de NPLG-doelen voor water, natuur, klimaat en stikstof, met perspectief voor de Landbouw. De maatregelpakketten zijn op 1 april 2024 aangeleverd bij het Rijk met een claim voor financiering. Afhankelijk van de mate waarin het Rijk financieel tegemoet komt zal in de bestaande deelgebiedprogramma's (voor Aa en Hunze: Drentsche Aa en Hunze/De Monden) naar verwachting in de tweede helft van 2024 worden toegewerkt naar concrete uitvoering. 

Het opstellen van een startnotitie (plan van aanpak) m.b.t het opstellen van een omgevingsvisie voor het hele grondgebied van Aa en Hunze verloopt volgens planning. Parrallel hieraan wordt een vooronderzoek naar cultureel erfgoed voorbereid. Ook dit loopt volgens planning. 

Voorzieningen 
De vaststelling van het Mobiliteitsplan door de raad staat gepland voor oktober 2024. De voorbereiding om te komen tot actualisatie van de wegenlegger verloopt volgens planning. In het kader van een kwaliteitsimpuls werken we volgens planning aan de aanleg van nieuwe fietspaden voor de volgende 4 tracés: Spijkerboor - Eexterveen, Amen - Grolloo, Nijlande – Ekehaar en Grolloo – Papenvoort. 

Vanwege de terugtrekking van een onderaannemer is in de concessie laadinfrastructuur sprake van een achterstand in het plaatsingsproces. Als (nood)oplossing worden plaatsingsploegen uit andere regio's in Nederland ingezet. Hierdoor gaat het plaatsen van laadpalen door, maar in een lager tempo. Om een dekkend laadnetwerk te realiseren nemen we deel aan een provinciale subsidie voor het strategisch plaatsen van publieke laadpalen in de openbare ruimte. 

De voorkeursvariant voor de aanpak van de N34 en het verkeersknooppunt Gieten zal naar verwachting begin 2025 ter besluitvorming aan Provinciale Staten worden voorgelegd.

Naar aanleiding van het door de Rekenkamercommissie uitgevoerde onderzoek naar het gemeentelijk vastgoed wordt een startnotitie op proces opgesteld. Deze startnotitie wordt voor het zomerreces per brief aangeboden aan de raad. Daarnaast is de actualisatie van de huidige Notitie Dorpshuizen 2004 in voorbereiding. 

De raad zal naar verwachting in mei een besluit nemen over de nieuwbouw van een  onderwijs- en cultuuraccommodatie op de locatie Dr Nassau College in Gieten en de toekenning van financiële middelen. Voor de dorpshuizen in Gasselte en Ekehaar onderzoeken we met het dorpshuisbestuur welke mogelijkheden er zijn voor duurzame, functionele en toekomstgerichte verbouw/revitalisering. Dit combineren we met een verkenning van de toekomstige huisvestingssituatie van OBS De Dobbe in Gasselte en Basisschool De Flint in Ekehaar. 

Het projectplan voor de  evaluatie van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) is in voorbereiding. De verwachting is dat de nieuwe basisschool De Kameleon in Eexterveen volgens planning in het tweede halfjaar van 2024 in gebruik kan worden genomen. De start van de bouw van basisschool  Prins Willem Alexander in Eext staat gepland vanaf november 2024.  Verder heeft de verkoop van voormalige basisschool  de Triangel (Hunzeweg 22 Nieuw Annerveen) plaatsgevonden. 

We lopen op schema met de uit te voeren activiteiten uit het afvalstoffenbeleidsplan. In het kader van het containerbeheer zijn naar verwachting alle groene, grijze en oranje containers uiterlijk oktober 2024 voorzien van een chip. De nadruk ligt hierbij op een goede communicatie naar onze inwoners. Daarnaast zetten we volop in op de kwaliteit van de grondstofstromen, onder andere met steekproeven/controles op de oranje container. Ons inzamelcontract met de huidige inzamelaar PreZero loopt 31-12-2024 af en voor de zomervakantie 2024 is duidelijk wie de nieuwe inzamelaar wordt. 

Het opstellen van de startnotitie flora en fauna beleid (met aandacht voor o.a. de thema’s: aanpak invasieve exoten, (biologisch) beheersen eikenprocessierups) verloopt volgens planning. Voor het ecologisch bermbeheer wordt door een extern bureau een bermbeheerplan opgesteld met 3 beheerscenario's dat naar verwachting eind 2024 ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd. 

Wonen 
De programmatische aanpak voor de woningbouwopgave (tot 2032 835 nieuwbouwwoningen voor diverse segmenten met speciale aandacht voor jongeren en senioren) wordt volgens planning verder uitgerold. Dit gebeurt via vier sporen: Leidende principes, Verkenningen, Realisatie en Monitoring- en communicatie. Hierin is de programmering van de woningen, de verkenningen van nieuwe (uitleg)locaties, de mix van doelgroepen en de monitoring van de opgave opgenomen. 

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

4.10.2 De voorzieningen sluiten aan bij behoefte van onze inwoners.

Terug naar navigatie - 4.10.2 De voorzieningen sluiten aan bij behoefte van onze inwoners.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Pijler 5 Middelen en ondersteuning

Samenvatting activiteiten

Terug naar navigatie - Samenvatting activiteiten

Pijler 5 gaat over de organisatie, de financiering en de informatievoorziening van de gemeentelijke huishouding. Het is het fundament onder de vier inhoudelijke pijlers. In deze pijler hebben we bij de begroting 2024 een aantal ambities geformuleerd op basis van het gewenst maatschappelijk effect en de daarvoor te realiseren doelen. Deze doelstellingen en de bijbehorende activiteiten worden hieronder daar waar nodig besproken.

Solide en gezonde financiële positie
We streven naar een solide financiële positie van de gemeente. Voor de beoordeling hiervan willen we werken met financiële kengetallen. In 2023 is hiertoe een nota in de raad vastgesteld waarin deze kengetallen van normen zijn voorzien. In de begroting 2024 zijn deze normen gebruikt voor de beoordeling van onze financiële positie.  Daarnaast is op 18 januari van dit jaar het geactualiseerde treasurystatuut door de raad vastgesteld en zijn we bezig met het schrijven van een nieuwe nota reserves en voorzieningen.
Met ingang van 2023 moet het college in de jaarrekening rechtmatigheidsverantwoording afleggen. Dit vergt wat aanpassingen van de interne processen in de organisatie. We zijn op schema met het inrichten van de interne controlesystematiek in de richting van de visie die we hebben op control.

Personeel en organisatie
We willen een aantrekkelijke werkgever zijn en blijven.  Onze arbeidsmarktpositie, de uitvoering van de nieuwe CAO en het actueel houden van het arbeidsvoorwaardenpakket vormen hierin wel  een uitdaging. De op orde houden hiervan kan een financieel effect hebben.

Huisvesting
We werken aan de nieuwe huisvesting van de buitendienst aan de Oelenboom in Gieten en aan de (gezamenlijke)  huisvesting van de brandweer en het kernteam in Rolde. Beide onderwerpen lopen niet geheel volgens planning. Voor de Oelenboom betreft dat de factor geld en voor Rolde gaat het om tijd.

Informatievoorziening en -veiligheid
We gaan verder met de uitvoering van het informatiebeleidsplan (IBP) en hebben continu aandacht voor de informatieveiligheid.  Het IBP heeft (o.a.) een relatie met het programma dienstverlening en met de implementatie van de Wet open overheid (WOO). We zijn gestart met de werkomgeving 2024 en de aanbesteding van de software voor het sociaal domein. Ook wordt in 2024 een onderzoek uitgevoerd naar wat nodig is om de automatisering in onze gemeente (de komende 10 jaar) probleemloos te laten functioneren.

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

5.10.2 De financiële positie van de gemeente is solide.

Terug naar navigatie - 5.10.2 De financiële positie van de gemeente is solide.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)