Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Huidige contracten voor jeugdzorg lopen eind 2025 af. Per 1 januari 2026 moeten er nieuwe contracten zijn afgesloten. De startnotitie voor deze nieuwe inkoop is in 2023 vastgesteld. In 2024 en 2025 vinden verschillende aanbestedingsrondes plaats. De uitvoer hiervan ligt bij de NMD-samenwerking.
Voortbouwend op de uitvoer van de Hervormingsagenda, zal het kabinet voor het komende zomerreces waarschijnlijk het wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’ bij de Kamer indienen, met daaraan twee gerelateerde Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB). Die AMvB’s hebben betrekking op de regio-indeling en op de zorgvormen van jeugdhulp die minimaal regionaal ingekocht dienen te worden. Daarmee zullen we worden verplicht om in Drenthe een gemeenschappelijke regeling te vormen voor de inkoop van jeugdzorg.
In 2023 is door de Drentse gemeenten besloten om al voor te sorteren op deze ontwikkelingen, door gezamenlijk de inkoop van specialistische jeugdzorg op te pakken. Komende tijd wordt een proces ingericht om deze samenwerking te formaliseren in een Gemeenschappelijke Regeling.