Het College van B&W is verplicht vanaf 2022 een financiële rechtmatigheidsverantwoording af te geven. Voorheen deed de accountant dit. Concreet betekent dit dat de gemeente aantoont dat de financiële beheersing op orde én controleerbaar is. Om dit te realiseren moet de rechtmatigheidsverantwoording voorzien in de juiste controledossiers, risicomanagement én een volledige audittrail.

Begin 2022 is extern advies gevraagd waarin duidelijk is geworden dat de gemeente nog een flink aantal stappen moet nemen wil het over 2022 een rechtmatigheidsverklaring kunnen afgeven.  Dit was niet voorzien omdat eerder een ander beeld was geschetst. Samenvattend concludeert het adviesrapport dat onze huidige interne controle niet is toegerust om de rechtmatigheid vast te stellen. Zo ontbreekt er onder andere een risicoanalyse en is er geen steekproefmethodiek. Dit werd voorheen door de accountant gedaan maar zullen we nu zelf moeten doen.

We nemen daarom in deze rapportage een additioneel bedrag op á €15.500 zodat we in 2022 de nodige stappen kunnen nemen om begin 2023 over 2022 een rechtmatigheidsverklaring te kunnen afgeven. 

O