Samenvatting activiteiten
De pijler bestuur en participatie gaat over het functioneren van gemeenteraad en college en het betrekken van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij dat wat in de gemeente speelt. Daarnaast komen ook de openbare orde en veiligheid, toezicht en handhaving en de gemeentelijke dienstverlening via de verschillende kanalen (telefoon, website, balie, post en mail) aan de orde in deze pijler.
Inwoners betrekken bij de ontwikkelingen in de gemeente
Op 14, 15 en 16 maart waren de gemeenteraadsverkiezingen. Om de opkomst tijdens deze verkiezingen te vergroten heeft de regiegroep verkiezingen verschillende activiteiten georganiseerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn het opzetten van een stemwijzer, de inzet van sociale media, de verkiezingsrap van vlogger Daisz en natuurlijk de ‘Spiekeriek’. De opkomst was net als in het hele land lager dan bij de voorgaande gemeenteraadsverkiezingen, maar Aa en Hunze scoorde met 57% boven de landelijke opkomst van iets meer dan 50%.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn, dankzij een goede voorbereiding, heel goed verlopen. Vanwege de toen geldende coronamaatregelen zijn er meer kosten gemaakt en was er meer inzet van personeel nodig. Deze extra kosten passen binnen de door het Rijk beschikbaar gestelde middelen.
Voor de nieuwe gemeenteraad is een overdrachtsdocument opgesteld. In dit document zijn naast de belangrijkste ontwikkelingen die op onze gemeente afkomen, ook de dossiers waar naar verwachting komend jaar een besluit over genomen dient te worden, opgenomen.
Daarnaast is een inwerkprogramma voor de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college samengesteld. Naast een aantal praktische zaken zijn ook onderwerpen zoals de Gemeentewet, de raadsinstrumenten, diverse beleidsthema’s en integriteit besproken.
Het proces van het Herijken van de huidige strategische toekomstvisie start met het voorleggen van een startnotitie aan de gemeenteraad. Deze startnotitie, waarin is uitgewerkt hoe we invulling geven aan de totstandkoming van de nieuwe Strategische Toekomstvisie, zal in het najaar aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
De voortgang van de Regio Deal projecten lopen volgens planning. In de loop van dit jaar wordt een mogelijk vervolg van de Regio Deal besproken.
De dienstverlening van de gemeente Aa en Hunze
In de organisatie wordt hard gewerkt aan het op peil brengen van onze dienstverlening. Over de voortgang hiervan is de gemeenteraad op 12 april per brief geïnformeerd. Daarnaast zijn we met behulp van een extern bureau een traject gestart om te komen tot een nieuwe dienstverleningsvisie. Rondom de zomer zal de gemeenteraad geïnformeerd worden over de voortgang hiervan.
Nu de coronamaatregelen niet meer gelden zijn de openingstijden van het gemeentehuis verruimd en werken we nog op afspraak. Op dit moment is dit de meest dienstverlenende manier; we kunnen onze inwoners maximaal van dienst zijn, we houden de wachttijden kort en we maken optimaal gebruik van onze capaciteit. Een behoefteonderzoek onder inwoners maakt deel uit van het project dienstverlening. Mocht hieruit naar voren komen dat er behoefte is aan een inloopmoment, gaan we dit organiseren.
De gemeente Aa en Hunze is actief op diverse social mediakanalen, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Ons bereik groeit op deze platformen nog steeds. Het bereik van deze kanalen is in april 2022 met 100 personen per kanaal toegenomen ten opzichte van oktober 2021.
De gemeentelijke website is geïmplementeerd met een paar nieuwe functies (zoals de mogelijkheid om teksten te vergroten). Deze nieuwe functies verruimen de toegankelijkheid voor onze inwoners.
De grote update van de website die voor dit jaar op de planning staat, is helaas vertraagd. Het is nog niet duidelijk of dit jaar de werkzaamheden aan de website zijn afgerond.
De leefbaarheid en veiligheid in Aa en Hunze
In maart heeft het college de gemeenteraad per brief op de hoogte gebracht van het voornemen om het politiebureau in Gieten aan te kopen. Er is inmiddels wilsovereenstemming over de aankoop van het pand en het terughuren ervan door de politie. De overdracht moet nog plaatsvinden.
We zetten de intensiveringsgelden vanuit het Rijk en de provincie Drenthe op het gebied van ondermijning in op het creëren van bewustwording en het herkennen van ondermijning.
De weerbaarheidsscan van de gemeentelijke organisatie met betrekking tot ondermijning is inmiddels uitgevoerd en levert een aantal aandachtspunten op die veelal ook van toepassing zijn op de vier gemeenten uit de basiseenheid Noord-Drenthe. Deze aandachtspunten worden nog nader bestudeerd.
We blijven de ontwikkelingen op het gebied van de mijnbouwschade nauwgezet volgen. Vorig jaar heeft het college een beroepschrift ingediend op het definitieve instemmingsbesluit Nedmag. Het beroep wordt inhoudelijk behandeld op 28 juni 2022.
In 2018 en 2021 hebben we samen met de gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo, Assen, Noordenveld, Midden Drenthe en de gemeente Westerkwartier respectievelijk beroep en een aanvullend beroep aangetekend tegen het definitieve instemmingsbesluit winningsplan Westerveld.
Eind december 2020 droeg de Raad van State de minister van EZK en de NAM in een tussenuitspraak al op om de risico’s van de gaswinning beter in kaart te brengen. Eind april 2021 heeft de minister dit nader gemotiveerd in het definitieve het instemmingsbesluit en een voorschrift hierop aangepast. Het gasveld Eleveld is na de nieuwe berekening in een hogere risicocategorie terecht gekomen. Daarnaast moet de NAM voor de gebieden Eleveld en Vries-Zuid binnen 12 maanden een representatieve steekproef doen naar de staat van woningen, om eventuele latere schade goed in kaart te kunnen brengen. Hier moet binnen 9 maanden een plan van aanpak voor komen. Voor nieuwe putten moet de NAM bovendien een wijziging van het winningsplan indienen.
Op 26 januari jl. heeft de Raad van State een uitspraak gedaan waarbij is geconstateerd dat de minister van EZK het instemmingsbesluit voldoende heeft hersteld. Met deze uitspraak kan de NAM verdergaan met het winnen van gas uit de kleinere velden rondom Assen.
We liggen op koers met het uitvoeren van de controles op strijdige permanente bewoning op de vakantieparken.
Een integrale aanpak van complexe zaken
De ervaring die we inmiddels hebben opgedaan bij concrete ‘normale’ en ‘complexe’ casussen, gebruiken we om het AVE-model (Aanpak Voorkoming Escalatie) te evalueren en indien nodig aan te passen. Naar verwachting zal in de loop van dit jaar een aantal andere netwerkpartners bij het AVE-model worden betrokken.
De voorbereidingen om beleid ten aanzien van woninguitzettingen op te stellen zijn getroffen. We zijn hierover in overleg met de woningcorporaties Woonborg en De Volmacht en Stichting Attenta.