De invoering van de Omgevingswet op 1-1-2023 vraagt een aanzienlijke inspanning van onze gemeente, waarbij een programmatische aanpak past. Bij de implementatie van de Omgevingswet en de uitwerking van de instrumenten van de Omgevingswet vormen de door de raad vastgestelde Leidende principes het uitgangspunt. Daarnaast heeft de gemeenteraad de verplichting om binnen drie jaar na de inwerkingtreding van de Omgevingswet een omgevingsvisie vast te stellen die voldoet aan de inhoudelijke en digitale eisen van de Omgevingswet. Gelet op de gewenste samenhang en co-creatie met de samenleving moeten we daarmee tijdig een start maken.

Hoe staan we ervoor in 2022?

Met de Omgevingswet worden wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water gebundeld en vereenvoudigd. Gemeenten krijgen meer afwegingsruimte, er zijn minder regels en er is meer ruimte voor initiatieven van inwoners.  Met het gemeentelijk programma Omgevingswet werken we aan ons doel om gereed te zijn voor de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2023.  

De afgelopen periode zijn door de raad al een aantal besluiten genomen in het kader van de invoering van de Omgevingswet. We noemen de volgende:

  • De opstelling van participatiebeleid en een participatieverordening. 
  • De vaststelling door de raad van de 'lijst bindend advies bij afwijkingen van het omgevingsplan' en van een nieuwe verordening voor de 'Commissie Ruimtelijke kwaliteit'.

Met het oog op een succesvolle invoering van de Omgevingswet is een uitvoeringsprogramma opgesteld waarbij het uitgangspunt is om te voldoen aan de minimale eisen opgesteld door de VNG, en waar mogelijk een schepje er bovenop. We liggen op koers.  Aan de andere kant is nog het nodige werk te verzetten. Onderwerpen als het nieuwe instrument omgevingsplan en het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO) vragen om de nodige aandacht.

Voor 1 januari 2023 dienen ongeveer acht verordeningen te worden gewijzigd als gevolg van de Omgevingswet. Het betreft veelal technische wijzigingen. Het is de bedoeling om deze verordeningen zoveel mogelijk gebundeld ter besluitvorming voor te leggen aan het college en de raad. Daarnaast zijn er enkele verordeningen en onderwerpen van een meer inhoudelijk karakter, zoals de wijziging van de legesverordening en de financiële arrangementen met de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUDD).

Financien 
Naar verwachting wordt in de mei-circulaire de rijksuitkering compensatieregeling 2022 bekendgemaakt. Deze rijksuitkering is bedoeld voor de implementatie van de Omgevingswet over het jaar 2022. Bij de financiering van de implementatie-werkzaamheden is deze uitkering van belang.

In het kader van de begroting 2023 worden de financiële gevolgen en risico´s die samenhangen met de invoering van de Omgevingswet nog nader uitgewerkt. Deze hebben onder meer betrekking op:
- verschillende compensatieregelingen vanuit het rijk na 1 januari 2023
- leges en kostenverhaal na 1 januari 2023
- financiële arrangementen RUDD vanaf 1 januari 2023

 

 

O