Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

Met de invoering van de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling samenvoegen en eenvoudiger maken. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. Vanaf 2020 bereiden wij ons voor op deze nieuwe taak. We zijn in 2020 gestart met de pilot Avebe-omgevingswet met als doel een volledige aanvraag omgevingsvergunning en de vaststelling van een ontwerp bestemmingsplan/omgevingsplan voor te bereiden. Vooralsnog gaan we uit van de invoeringsdatum van 1 januari 2022.

Kwaliteit (indicator)

-



Toelichting

O

Kwaliteit

Stand van zaken 2021 

* Met het beschrijven van de noodzakelijke werkprocessen is nog geen start gemaakt. Dat is nodig om op 1 januari 2022 als organisatie met de Omgevingswet te kunnen werken en aan de gestelde eisen te voldoen. Bij het beschrijven wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaand materiaal (gemeenten, OPD). Deze processen moeten nog wel voor Aa en Hunze geschikt worden gemaakt. Dit proces vraagt nog veel inspanning. Hierbij ontstaan knelpunten in zowel de lijn als binnen het project.


* De benodigde software om aan te sluiten op het Digitale Stelsel Omgevingswet-Landelijke Voorziening (DSO-LV) hebben we aangeschaft. De aansluiting tussen het zaaksysteem en DSO-LV wordt gerealiseerd. Wel moet de applicatie nog worden ingericht conform de werkprocessen.


* In samenwerking met het Omgevingsplatform Drenthe (OPD) worden er afspraken gemaakt op het gebied van vergunningverlening, digitale uitwisseling, bruidsschat en wordt er aandacht besteedt aan kennisdeling en opleidingen.