Samenvatting activiteiten
De pijler bestuur en participatie gaat over het functioneren van gemeenteraad en college en het betrekken van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij dat wat in de gemeente speelt.
Daarnaast komen ook de openbare orde en veiligheid, toezicht en handhaving en de gemeentelijke dienstverlening via de verschillende kanalen (telefoon, website, balie, post en mail) aan de orde in deze pijler.
Inwoners betrekken bij de ontwikkelingen in de gemeente
Dankzij een goede voorbereiding zijn de Tweede Kamer verkiezingen, ondanks beperkende coronamaatregelen, heel goed verlopen. In oktober starten we met de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022.
De eerste voorbereidingen van het opstellen van een lobby-agenda en de nieuwe integriteitscode voor het college en de raad zijn getroffen. Naar verwachting worden deze onderwerpen in het najaar ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.
Door de coronamaatregelen lopen in enkele gevallen de projecten in het kader van de RegioDeal vertraging op in de uitvoering. Daarnaast gaan ook dit jaar veel evenementen in het kader van 75 jaar vrijheid niet door. Een aantal van deze activiteiten vindt waarschijnlijk in 2022 plaats. De raadswerkgroep Biodiversiteit legt binnenkort haar planopzet voor aan het presidium. De uitvoering hiervan vindt in de tweede helft van 2021 plaats.
Inmiddels hebben vijf digitale bijeenkomsten van het College bie 't Pad met verschillende doelgroepen plaatsgevonden. Daarnaast is de gemeente Aa en Hunze op 1 juli 2021 gastheer en medeorganisator van het digitale Dorpenfestival. De voorbereidingen zijn in volle gang en liggen op schema.
Op 25 mei is de digitale variant van de cursus Politiek Actief van start gegaan met een groot aantal deelnemers. Het organiseren van het spel Democracity is uitgesteld tot het najaar/winter van 2021. Als de coronamaatregelen dit toelaten ontvangen we de leerlingen van groep 7/8 graag weer in de raadszaal.
Het waarderen van initiatieven
De Algemene subsidieverordening 2021 en het Subsidiebeleid zijn inmiddels door de raad vastgesteld.
De dienstverlening van de gemeente Aa en Hunze
Vanwege de coronamaatregelen werken we nog steeds alleen op afspraak en is het gemeentelijk loket beperkt open. We werken aan het uitbreiden van de digitale dienstverlening, zodat inwoners steeds meer producten digitaal kunnen aanvragen. Toegankelijkheid en actualiteit van de website heeft onze blijvende aandacht.
We vinden een goede bereikbaarheid van de gemeentelijke organisatie belangrijk. Vanuit onze eigen waarneming, aangevuld met signalen vanuit uw raad, zien we nog verbetermogelijkheden. Deze aandachtspunten pakken we op.
Allereerst verbeteren we onze informatiepositie ten aanzien van deze aandachtspunten. Het gaat hier bijvoorbeeld om inzicht in het aantal terugbelverzoeken en de snelheid van reageren of om het tijdig beantwoorden van vragen per email. Daarnaast vragen we binnen de teams extra aandacht voor het binnen de gestelde termijnen reageren en gaan we medewerkers hierop aanspreken. Vervolgens gaan we aan de slag met een structurele aanpak om de dienstverlening op een nog hoger plan te brengen, waarbij onder andere de digitale dienstverlening uitgebreid wordt en de werkprocessen binnen onze organisatie worden geactualiseerd. Met deze acties hopen we ons niveau van dienstverlening nog verder te kunnen verbeteren.
De leefbaarheid en veiligheid in Aa en Hunze
Toezicht en handhaving op de coronamaatregelen is in het eerste kwartaal vooral gericht geweest op het reageren op signalen en meldingen. In tegenstelling tot vorig jaar heeft Bouw- en RO-toezicht minder te lijden onder de coronamaatregelen. Dit toezicht ligt dan, net als op andere vlakken, op schema. Een uitzondering hierop is toezicht op brandveiligheid. De VRD, onze samenwerkingspartner hierin, voert vanwege de coronamaatregelen geen fysieke controles uit.
Het Damoclesbeleid is vastgesteld en in werking getreden op 20 april 2021. In mei heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de gewijzigde APV. Hierin is ook de bepaling over het verbod op lachgas opgenomen. De actualisatie van het evenementenbeleid wordt in de tweede helft van 2021 afgerond .
Om de veiligheid rondom ’t Gasselterveld te kunnen waarborgen kijken verschillende betrokken organisaties hier gezamenlijk naar. Zo wordt het calamiteitenplan van Staatbosbeheer aangepast naar de actuele situatie en hebben BOA’s van Staatsbosbeheer de bevoegdheid gekregen om op een aantal APV-bepalingen te handhaven. Voor het integrale deel over ’t Gasselterveld verwijzen we naar pijler 3, activiteit 3.1.6.2. ‘Door meer in te zetten op ontwikkeling Gasselterveld´.
De Uitvoeringsagenda Toekomst Vakantieparken Aa en Hunze 2021-2022 is in februari 2021 door het college vastgesteld. De handhaving op de permanente bewoning recreatiewoningen verloopt volgens schema.
Een integrale aanpak van complexe zaken
Het Zorg en Veiligheidshuis Drenthe is inmiddels met alle Drentse gemeenten in overleg om vorm te geven aan de aanpak van complexe zaken. Als eerste gemeente in Drenthe hebben we, in goede samenwerking met verschillende organisaties, het AVE-model ingevoerd. Met behulp van dit model willen we escalaties voorkomen dankzij eerdere interventie en signalering van complexe situaties. Verder behalen we goede resultaten met het instrument buurtbemiddeling.
Wat betreft de ontwikkelingen op ’t Ruige Veld in Rolde is sprake van een verschuiving van de inzet op handhavend optreden naar de ontwikkeling van het nieuwe bestemmingsplan. Verder zijn op het terrein van Recreatiepark Kniphorst (voormalig camping Anloo) de nodige verbeteringen op het gebied van elektriciteit aangebracht.