Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

Transformeren betekent ondersteuning op maat en gebruik maken van de kracht van het sociale netwerk. Door vroegtijdig ondersteuning te bieden, is duurdere zorg niet altijd nodig. Wanneer wel intensieve zorg nodig is, is deze zo kort mogelijk. Het is van belang dat elke organisatie hieraan meewerkt. Samenwerking is daarom noodzakelijk. Zo kennen we onder andere de transformatie ten aanzien van Jeugd op Drents niveau en de samenwerking in Noord en Midden-Drenthe (NMD). Op NMD niveau zal door middel van de inkoop de transformatie verder worden vormgegeven.

Kwaliteit (indicator)

-



Toelichting

O

Kwaliteit

De doelstelling voor dit jaar is er vooral op gericht met verschillende maatregelen het tekort op de Jeugdzorg terug te dringen en grip te houden op de uitgaven Wmo. In de kwartaalrapportage sociaal domein hadden we toegezegd in deze bestuursrapportage met een voorstel te komen wat de juridische mogelijkheden zijn om het tekort op zowel Jeugd als Wmo drastischer terug te dringen, zoals bijvoorbeeld het instellen van wachtlijsten enz.  Het is echter nu nog te kort om de effecten van deze maatregelen te zien. Bovendien heeft het Rijk een extra incidentele bijdrage toegezegd voor Jeugdzorg, op dit moment is de hoogte van de bijdrage nog onduidelijk. Voor de zomervakantie komen wij met een voorstel hierover.

Zoals in de kwartaalrapportage sociaal domein beschreven,  dalen de kosten voor Jeugd, maar nemen de kosten voor Wmo toe.  De toename wordt veroorzaakt door meerdere factoren, de vergrijzing, het langer thuis wonen en het abonnementstarief. Dit is een landelijke trend. De maatregelen die we kunnen nemen zijn tot nu toe beperkt.  Zowel voor Jeugd als Wmo geldt dat we aansturen op kritischer indiceren,  op door- en uitstroom (regisseur model) en de algemeen gebruikelijke voorzieningen beter onder de aandacht brengen. Om de verschuiving van specialistische zorg naar de ondersteuning zo licht en laagdrempelig mogelijk te versnellen, zijn we onlangs samen met Impuls en Attenta, een project gestart om te onderzoeken welke vormen van specialistische ondersteuning we kunnen vervangen door een volwaardig en goedkoper alternatief. Hierbij willen we ook de dorpskracht benutten en versterken. Daarbij monitoren wij de kostenbesparing die dit naar verwachting oplevert.

Attenta speelt bij veel maatregelen een belangrijke rol als toegang tot de geïndiceerde zorg. In de bestuursrapportages van Attenta is te lezen dat de werkdruk is toegenomen als gevolg van de Corona maatregelen.  Het aantal meldingen is toegenomen en ze hebben  te maken met complexere situaties. We willen daarom de incidentele formatie-uitbreiding verlengen tot 1 oktober.

Scherper toezien op rechtmatigheid 

In 2019 heeft een zorgverlener twee vorderingen (uit 2015 en 2016) bij ons ingediend vanwege verleende psychische zorg aan twee cliënten.
Aangezien wij onvoldoende bewijs/grondslag hadden om te betalen hebben wij dit geweigerd. De zorgverlener heeft een incassobureau ingeschakeld en ons uiteindelijk gedagvaard. De vorderingen bedroegen samen (inclusief incassokosten en gerechtelijke kosten) bijna € 19.000,00.
De gemeente heeft de vorderingen in februari bij de kantonrechter betwist. De kantonrechter heeft de vorderingen van de zorgverlener in zijn vonnis afgewezen en de gemeente in het gelijk gesteld.

Samenwerking Noord en Midden Drenthe (NMD)
In 2020 zijn er nieuwe contractafspraken gemaakt voor Wmo en Jeugdzorg met aanbieders. De lat ten aanzien van de kwaliteit van zorg is hoger gelegd en er zijn concretere afspraken over de transformatie gemaakt. Dit vraagt ook een andere manier van contractmanagement.
De werkzaamheden die voortvloeien uit de inkoop Wmo en Jeugdzorg hebben we belegd binnen de samenwerking NMD. Tot op heden is dit op basis van samenwerkingsafspraken geweest. Echter zijn de ambities in de afgelopen jaren toegenomen. De huidige vorm van de samenwerking is niet meer passend bij de ambities. De afgelopen maanden is er een onderzoek uitgevoerd naar de meest passende vorm van de samenwerking. Het advies is om de versnippering van de taken en werkzaamheden over verschillende gemeenten en medewerkers meer te bundelen en een lichte vorm van een gemeenschappelijke regeling op te zetten, gemeenschappelijke regeling zonder meer.
De doorontwikkeling van de samenwerking NMD vraagt om extra personele inzet.  Op termijn verwachten we door deze professionaliseringsslag de kosten op de geïndiceerde zorg terug te kunnen dringen.